úterý, 17. 09. 2024
Češi míří do Valencie na Davis Cup hodně sebevědomí. Alcaraz a spol.? Nemusíme se bát nikoho, říká kapitán

Češi míří do Valencie na Davis Cup hodně sebevědomí. Alcaraz a spol.? Nemusíme se bát nikoho, říká kapitán

V úterý začne ve Valencii, Manchesteru, Boloni a Ču-Chaji skupinová fáze Davisova poháru. Soutěže se zúčastní také čeští tenisté, kteří chtějí zopakovat loňský postup do čtvrtfinále. 


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 09. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Ve skupině B narazí na Austrálii, Francii a domácí Španělsko se čtyřnásobným grandslamovým vítězem Carlosem Alcarazem. Turnaje se budou hrát do neděle 15. září. Do vyřazovacích bojů, které se uskuteční od 19. do 24. listopadu v Málaze, postoupí ze čtyř skupin vždy dva nejlepší týmy.

Češi se mezi šestnáctku dostali díky úspěšné únorové kvalifikaci, kdy ve Vendryni porazili Izrael 4:0 na zápasy. Ve Valencii jsou v nejsilnějším složení, kapitán Jaroslav Navrátil nominoval Tomáše Macháče, Jiřího Lehečku, Jakuba Menšíka, Víta Kopřivu a Adama Pavláska. Roli jedničky bude nově plnit třiadvacetiletý Macháč, který si po postupu do osmifinále US Open polepšil ve světovém žebříčku na 35. místo a předstihl o dvě příčky Lehečku.

Podle českého kapitána se nemusíme bát nikoho

Reprezentanti vstoupí do turnaje ve středu proti domácímu Španělsku, o den později se utkají s úřadujícími finalisty Australany, jimž vloni podlehli ve čtvrtfinále. Skupinu zakončí v sobotu proti Francii. "Myslím, že není důležité řešit soupeře. Musíme se soustředit na sebe. Když budou kluci pokračovat ve výkonech, které předváděli na US Open, tak se nemusíme bát nikoho a budeme určitě konkurenceschopní," řekl Navrátil.

Čeští tenisté chtějí navázat na loňské tažení, kdy postoupili rovněž ze silné skupiny bez zaváhání. Tehdy zdolali také ve Valencii Španělsko, Jižní Koreu a Srbsko 3:0 na zápasy. Španělům ale chyběl Alcaraz a vítěz rekordních 24 grandslamů Srb Novak Djokovič nastoupil proti Česku jen do čtyřhry.

"Minulý rok se nám tu dařilo, porazili jsme skvělé týmy a hráče. Letos je skupina ještě o kapánek těžší. Bude to náročné. Jak vloni, tak i letos jsme ale předvedli, že máme na to hrát proti těm nejlepším. Vzpomínky na loňský rok nám hodně pomohou," uvedl Menšík.

Sinner: Tenhle titul pro mě hodně znamená, také si uvědomuji, že existuje i život mimo kurt

Ve španělské nominaci jsou vedle světové trojky Alcaraze také Pedro Martínez (42.), Roberto Bautista (62.) a Pablo Carreňo s Marcelem Granollersem. Australané nominovali 11. hráče světa Alexe de Minaura, Alexeie Popyrina (24.), Jordana Thompsona (29.) a deblisty Maxe Purcella s Matthewem Ebdenem. Francouzi budou ve složení Ugo Humbert (18.), Arthur Fils (25.), Arthur Rinderknech (58.), Pierre-Hugues Herbert a Edouard Roger-Vasselin.

Češi odehrají skupinovou fázi Davis Cupu potřetí. Vedle loňska to bylo před třemi lety, kdy nestačili v základní skupině v Innsbrucku na Velkou Británii a Francii. Soutěž v letech 2012 a 2013 ještě ve starém formátu ovládli.

Vedle Valencie bude skupinová fáze v dalších třech městech. V "áčku" v Boloni se střetnou domácí Italové, Nizozemci, Belgičané a Brazilci. Obhájcům titulu Italům bude chybět světová jednička a čerstvý vítěz US Open Jannik Sinner. V "céčku", které nově hostí čínská Ču-Chaj, na sebe narazí týmy Německa, USA, Slovenska a Chile. Ve skupině D v Manchesteru zabojují domácí Britové, Finové, Argentinci a předloňští šampioni z Kanady.

Souboje ve skupině se hrají na dva vítězné zápasy. Po dvou dvouhrách je na programu čtyřhra. 

Federer okomentoval dopingovou kauzu Sinnera: Tenhle šum nechceme, je to hodně ošidná situace

další zajímavé články