pondělí, 16. 09. 2024
Drama na US Open: Pegulaová na pokraji slz. Muchová ovládla první set, pak přišel zkrat

Drama na US Open: Pegulaová na pokraji slz. Muchová ovládla první set, pak přišel zkrat

Jessica Pegulaová, americká tenistka, stála ve čtvrtek večer na kurtu Arthur Ashe Stadium se smíšenými pocity. Na jednu stranu se radovala z postupu do svého prvního grandslamového finále, na druhou však přiznala, že ji česká soupeřka Karolína Muchová málem dohnala k slzám.


  • autor: Jan Obst
  • , vydáno: 06. 09. 2024
  • , zdroj fotky: WTA

Na začátku jejich semifinálového zápasu na US Open to totiž vypadalo, jako by Pegulaová zapomněla, jak hrát tenis. Rodačka z Olomouce hrála bezchybně, s přesností chirurgického nože ovládala každý míček a diktovala tempo. Za pouhých třicet minut Pegulaové vzala první set 6:1. Američanka jen stěží držela krok, zatímco česká hráčka předváděla svou brilantní techniku. „

Málem jsem brečela. Bylo to tak trapné,“ přiznala Pegulaová později při rozhovoru na kurtu s Rennae Stubbsovou. „Vypadala jsem jako naprostá začátečnice. Karolína hrála neuvěřitelně. Ničila mě."

V těch chvílích to vypadalo, že Muchová má zápas zcela pod kontrolou. Pegulaová byla zcela mimo svou obvyklou hru. „Neměla jsem žádný rytmus, zatímco ona hrála na úplně jiném levelu. Byla jsem úplně dole, a to se proti hráčce, jako je ona, hraje nesmírně těžko,“ pokračovala Američanka, která se ocitla pod tlakem hned na začátku druhé sady, kdy prohrávala 0:2.

Zápas se začal lámat v momentě, kdy Pegulaová za stavu 1:2 odvrátila kritický brejkbol. To byl klíčový okamžik, který ji doslova probudil. „V tom gamu jsem našla adrenalin. Konečně jsem dokázala rozhýbat nohy a začala jsem hrát svoji hru,“ popisovala.

Postupně se jí podařilo nejen zastavit rozjetou Muchovou, ale také převzít otěže zápasu. Po dvou hodinách a 13 minutách byla Pegulaová vítězkou a poprvé v kariéře se kvalifikovala do grandslamového finále. Tím se zapsala mezi elitu – stala se teprve třetí Američankou po Martině Navrátilové a Sereně Williamsové, která si po svých třicetinách zahraje o titul na US Open.

„Je to splněný dětský sen,“ řekla Pegulaová se zářivým úsměvem. „Od malička jsem snila o tom, že si zahraji finále na domácím grandslamu. Je za tím nespočet hodin tvrdé práce, tolik obětí. Ani si neumíte představit, co všechno to obnáší,“ dodala dcera amerického miliardáře Terrence Peguly, která vždy chtěla vystoupit ze stínu svého otce a dokázat, že si zaslouží své místo mezi tenisovou elitou.

další zajímavé články