pondělí, 16. 09. 2024
Španělská Vuelta přišla o největší hvězdu. Van Aert spadl v posledním sjezdu 16. etapy

Španělská Vuelta přišla o největší hvězdu. Van Aert spadl v posledním sjezdu 16. etapy

Wount van Aert nedokončí letošní Vueltu. Nešťastný pád 50 kilometrů před cílem ukončil jeho působení na španělské Grand Tour. 


  • autor: Klára Krčilová
  • , vydáno: 04. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Pro Van Aerta to byla už druhá nehoda v jediné etapě, poprvé spadl na začátku etapy a musel se dlouho dotahovat do pelotonu. Přesto se ještě dokázal dostat do dlouhého úniku a vyhrál obě vrchařské prémie první kategorie Mirador de Fito a Collada Llomena. 

Lídr týmu Visma-Lease a Bike dokázal v náročných stoupáních porážet všechny vrchaře, včetně svého nejbližšího soupeře Jaye Vinea z UAE Emirates. V technickém sjezdu z Collada Llomena jel na špici německý cyklista Felix Engelhardt, který špatně odhadl rychlost v jedné ze zatáček a šel k zemi. Van Aert se mu dokázal vyhnout, ale střetu se skálou už nezabránil. 

Wouta odvezla sanitka do nemocnice. Tam se podrobí vyšetření. Samozřejmě nás mrzí, že takto opustil Vueltu. Štěstí v letošní sezóně nestálo na naší straně. Všichni s ním soucítíme,” uvedl později Grischa Niermann, sportovní ředitel týmu Visma-Lease a Bike. 

Velkolepého vítězství se dočkal Soler 

V mimořádně těžkém dojezdu Vuelty vyhrál zaslouženě Marc Soler, který je považován za nejbojovnějšího závodníka 79. ročníku španělské Grand Tour. Soler naskočil do pátého úniku v letošním ročníku a konečně se mu to vyplatilo.  

Soler překvapil útokem, odpadli Del Toro a Riccitello a následoval první velký útok favorizovaného Poolea. Osm kilometrů před cílem bojovali o vítězství Poole, Zana a zdánlivě trpící Soler. Španěl však klamal tělem, o pár set metrů dál zaútočil a udržel se jen Poole.  

O další útok se postaral Poole 4,8 km před cílem. Soler však zareagoval vlastním útokem a začal se značně vzdalovat. V prudkém výjezdu, dešti a mlze se Soler pral sám se sebou, ale nakonec si udržel svůj náskok a vyhrál 16. etapu Vuelty. Jako druhý dojel Zana a na třetím místě skončil Poole.

Hlavní cíl je posílit tým na Grand Tour, prohlásil Hirt, jenž po dvou letech mění tým 

 

další zajímavé články