pondělí, 16. 09. 2024
Hrál jsem s kartami, které jsem měl, uvedl po triumfu na jedenácté etapě Vuelty Dunbar

Hrál jsem s kartami, které jsem měl, uvedl po triumfu na jedenácté etapě Vuelty Dunbar

Jedenáctá etapa Vuelty je minulostí. Jejím vítězem se stal irský cyklista Eddie Dunbar, jenž tak má nejspíš definitivně za sebou krušné období.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 29. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Kopcovitá jedenáctá etapa Vuelty, která odstartovala a následně také skončila v Padrónu, přinesla vítězství irskému cyklistovi Eddiemu Dunbarovi. Sedmadvacetiletý jezdec se dokázal odtrhnout od vedoucí skupiny a po 166,5 km si dojel pro své první životní vítězství na Grand Tour. Dunbar v posledním kilometru zaútočil z původně přibližně třicetičlenné skupiny uprchlíků a udržel si náskok až do cíle. Za ním dojeli do cíle se ztrátou dvou sekund Belgičan Quinten Hermans a Brit Max Poole. „Abych řekl pravdu, už je to docela dlouho, co jsem byl v takové situaci, že jsem mohl vyhrát. Využil jsem svých zkušeností. Hrál jsem s kartami, které jsem měl, a řekl jsem si, že to v závěru prostě risknu," uvedl Dunbar, jenž musel loni kvůli pádům předčasně ukončit Vueltu a letos nedokončil ani další slavný závod Giro d'Italia. „Od loňské Vuelty jsem měl sedm nebo osm pádů. Vybralo si to svou daň fyzicky a psychicky, takže už jsem si říkal, že možná ani v tomto sportu nemám budoucnost," přiznal letošní mistr Irska v časovce.

Stále vede O'Connor

I přes vítězství Dunbara si červený trikot lídra celkového pořadí udržel australský cyklista Ben O'Connor. Přestože v závěrečném stoupání nestačil na své soupeře, stáhl na něho v průběžném pořadí druhý Slovinec Primož Roglič pouze 37 sekund. Skupina hlavních favoritů na celkové vítězství dorazila do cíle s odstupem tři a půl minuty na vítěze etapy. V posledním z dnešních čtyř kategorizovaných stoupání na Puerto Cruxeiras vedoucí skupinu zhruba 10 kilometrů před cílem roztrhali právě Roglič a Španěl Enric Mas. Ti dokázali setřást i lídra závodu O'Connora, který tak do cíle dorazil se ztrátou více než půl minuty na své největší rivaly. V celkovém pořadí však O'Connor stále vede s náskokem 3:16 minuty před trojnásobným šampionem Rogličem a 3:58 minuty před třetím Enricem Masem, jenž si vyměnil pozici s Ekvádorcem Richardem Carapazem a aktuálně tak drží bronzovou pozici. „Bylo to prudké stoupání a někteří kluci dnes byli opravdu hodně silní. Já už měl lepší dny, ale takhle to letos na Vueltě mám. Dobrý den, průměrný den, dobrý, průměrný... Tak snad to ještě zvládnu změnit a být dobrý každý den," doufal O'Connor, jenž se dostal do čela pořadí díky triumfu v šesté etapě.

Ze dvou českých debutantů na Grand Tour dorazil do cíle jako první Mathias Vacek, který dojel s desetiminutovou ztrátou na 88. pozici. Vítěz jedné ze spurtérských etap, Pavel Bittner, dojel s odstupem sedmnácti minut na 131. příčce. Další horská etapa je na programu ve čtvrtek. Peloton vyrazí z Ourense a bude mít před sebou sice pouze 137,5 km, ale v závěrečných 16 kilometrech bude trasa stoupat až do výšky 1491 metrů a povede až do cíle v horském středisku Manzaneda.

Bittner prodloužil smlouvu se svým současným týmem o dva roky. Věřím, že se jednou můžu stát kapitánem, uvedl

další zajímavé články