čtvrtek, 19. 09. 2024
Chápu rozhořčení ostatních, uvedl Djokovič k dopingové kauze Sinnera. Hrály roli finance?

Chápu rozhořčení ostatních, uvedl Djokovič k dopingové kauze Sinnera. Hrály roli finance?

Novak Djokovič vyjádřil své pochopení pro kritiku, která se objevila v souvislosti s řešením dopingového případu současné světové jedničky Jannika Sinnera.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 26. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Sedmatřicetiletý srbský tenista Novak Djokovič, jenž má na svém kontě 24 grandslamových titulů, v rozhovoru před startem US Open upozornil na to, že vnímá „nedostatek konzistentnosti“ při posuzování podobných událostí, jako je ta ohledně řešení dopingu v podání Jannika Sinnera. Djokovičovo vyjádření přichází v době, kdy je tento kontroverzní případ stále čerstvým tématem. Sinner měl v březnu během turnaje Masters v Indian Wells pozitivní test na anabolický steroid klostebol. Navzdory tomu se vyhnul zákazu startů a mohl dál pokračovat ve své kariéře. Vysvětlení, které Sinner a jeho tým poskytli, zahrnovalo tvrzení, že zakázanou látku ve spreji na malou ránu aplikoval jeho fyzioterapeut, jenž ho denně masíroval. Tato verze událostí přesvědčila Mezinárodní agenturu pro bezúhonnost tenisu (ITIA), která případ uzavřela bez udělení přísnějšího trestu.

ITIA o případu informovala teprve nedávno, necelý týden před začátkem posledního letošního grandslamového turnaje v New Yorku. Djokovič k tomu uvedl: „Rozumím tomu, proč jsou z toho někteří hráči frustrováni, protože tu postrádám konzistentnost. V okamžiku zveřejnění už byl jeho případ vyřešen.“ Srbský olympijský šampion z Paříže, který bude na US Open druhým nasazeným hráčem hned za Sinnerem, naznačil, že proces řešení podobných dopingových případů by měl být jednotnější. Po oznámení výsledků Sinnerova případu se ozvali někteří tenisté, kteří kritizovali fakt, že italský hráč neměl ani provizorně pozastavenou činnost. Britská deblistka Tara Mooreová například poukázala na to, že sama byla za pozitivní dopingový test distancována na 19 měsíců, než byla loni osvobozena. Tento rozdíl v přístupu k řešení různých případů podle Djokoviče odráží nedostatek standardizovaných postupů. „Chápu pocity mnoha hráčů, kteří se ptají, zda se s nimi zacházelo stejně,“ prohlásil Djokovič, jenž se aktivně podílel na založení nezávislé hráčské asociace PTPA.

Hrají roli finance?

Djokovič také vyjádřil pochybnosti ohledně toho, zda financování nehraje klíčovou roli v tom, jak jsou tyto případy řešeny. „Spousta tenistů prožila podobné nebo stejné případy, které ale neměly stejný výsledek. A nyní je otázka, jestli to není záležitost financí – zda si hráč nemohl dovolit zaplatit více peněz právnické společnosti, která ho dokázala účinněji zastupovat v jeho případu,“ dodal Djokovič. Janniku Sinnerovi byl v rámci trestu odebrán 400 bodů a prize money ve výši 325 tisíc dolarů (asi 7,4 milionu korun), které získal za postup do semifinále v Indian Wells. Rozhodnutí nezávislého tribunálu, že Sinner nenese na dopingovém nálezu vinu a neprovinil se ani nedbalostí, může být stále napadeno Světovou antidopingovou agenturou nebo Italskou antidopingovou agenturou. K případu se vyjádřila i další hvězda současného tenisu – Španěl Carlos Alcaraz. Ten naznačil, že případ může být komplikovanější, než kolik informací bylo zveřejněno. Rozhodnutí ITIA však nekritizoval.

Carlos Alcaraz předstihl Djokoviče a stal se nejlépe placeným tenistou roku

další zajímavé články