pondělí, 16. 09. 2024
Yates vyhrál svoji první etapu na Vueltě. Od posledního stoupání mě braly křeče, přiznal

Yates vyhrál svoji první etapu na Vueltě. Od posledního stoupání mě braly křeče, přiznal

Náročnou devátou etapu Vuelty, která obsahovala tři vrchařské prémie první kategorie, ovládl po odvážném sólovém úniku britský cyklista Adam Yates.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 26. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Yatesův triumf přišel v kritickém okamžiku před prvním volným dnem, kdy si naopak australský lídr závodu Ben O'Connor udržel červený trikot. O'Connor dokonce dokázal díky bonusovým sekundám mírně zvýšit svůj náskok na čele celkového pořadí. Dvaatřicetiletý Yates strávil většinu z 178,5 km dlouhé etapy mezi Motrilem a Granadou v úniku. Byl součástí první velké vedoucí skupiny, která se vytvořila krátce po startu a zahrnovala 26 jezdců, mezi nimiž byl i český debutant Mathias Vacek. I když Vacek během závodu nakonec nabral téměř půlhodinovou ztrátu a dojel na 65. místě, jeho účast v úniku byla významným momentem etapy. Další český závodník Pavel Bittner, který si v páté etapě připsal své první vítězství na Vueltě, dorazil do cíle na 145. pozici se ztrátou přes 37 minut.

Adam Yates se rozhodl pro sólový únik 58 km před cílem, kdy si vytvořil několika minutový náskok. Ten pak dokázal udržet i při dvou náročných stoupáních na Alto de Hazallanas a dojel do cíle s náskokem 1:39 minuty před Ekvádorcem Richardem Carapazem. V jeho případě se jednalo o první vítězství na Vueltě, čímž napodobil svého bratra Simona, který na této španělské Grand Tour vyhrál dvě etapy a v roce 2018 i celkovou klasifikaci. „Ještě nikdy jsem se takhle nevytrápil. Bylo strašné horko. Od posledního stoupání mě braly křeče a nevěděl jsem, jestli to půjde," přiznal Yates. „Za ty roky jsem měl na Grand Tours hodně smůly a fakt jsem si nebyl jistý, zda to zvládnu. Mám radost, že se mi konečně zas povedlo vyhrát etapu na Grand Tour," řekl britský jezdec, který loni ochutnal pocit vítězství i na Tour de France.

Ztráta Rogliče se prohloubila

Skupina s lídry dorazila do cíle v Granadě se ztrátou 3:45 minuty. Díky vítězství ve spurtu o celkové třetí místo si O'Connor připsal čtyři bonusové sekundy a mírně zvýšil svůj náskok na 3:53 minuty před druhým Primožem Rogličem ze Slovinska. Roglič, který v sobotu závod vyhrál, předvedl tentokrát v kopcích slabší výkon a dojel na osmém místě. „Každá vteřina se počítá. Někteří kluci ztratili. Já v závěru předvedl, jak na tom jsem, a jsem na to hrdý," prohlásil O'Connor.

Na třetí místo se v průběžném pořadí posunul Carapaz. Yates díky svému vítězství postoupil o 20 míst na sedmou pozici. Tímto výsledkem vrátil svůj tým UAE Emirates zpět do boje o přední příčky poté, co Portugalec Joao Almeida, který byl do pátku průběžně třetí, v sobotu výrazně ztratil a do dnešní etapy kvůli koronaviru nenastoupil. „Celkové pořadí mě dneska nezajímalo. Šlo o stupně vítězů, tak jsem do toho šlapal. Neměli jsme co ztratit," prohlásil Yates. Na červený trikot aktuálně ztrácí pět a půl minuty. O'Connora však Yatesův výkon neznepokojil. „Vlastně jsem rád, že vyhrál. Nechali jsme ho jet. Nebylo třeba ho hlídat. Zaslouží si uznání," řekl O'Connor. Po volném pondělku čeká peloton v horkém Španělsku další náročná etapa. Na 160 km dlouhé trati mezi Ponteareas a Baiona se cyklisté budou muset vypořádat se čtyřmi vrchařskými prémiemi, včetně stoupání první kategorie 25 km před cílem na Alto de Mougas.

Cyklistická pecka! Mladý Čech ovládl etapu na Vueltě

další zajímavé články