neděle, 08. 09. 2024
Kluci ze sebe musí vyždímat úplně všechno. Tatarák jim udělám jen za odměnu, řekl Straka po návratu do Českých Budějovic

Kluci ze sebe musí vyždímat úplně všechno. Tatarák jim udělám jen za odměnu, řekl Straka po návratu do Českých Budějovic

Pět let. Tak dlouho se tento kouč neobjevil v české lize, nedělní nabídka Českých Budějovic ale všechno změnila. František Straka se vrací zpátky na scénu. V pondělí vedl na rodné půdě první trénink, v neděli se s Jihočechy vyřítí do boje. Svou premiéru si odškrtne v duelu s Pardubicemi. 


  • autor: Ondřej Popper
  • , vydáno: 31. 07. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Vím, že mě čeká hodně těžká mise, já jsem ale připraven ji zvládnout. Udělám naprosté maximum, abychom se s Dynamem zachránili v lize,“ konstatoval v rozhovoru pro sportwin.cz slavný kormidelník, který ale na úvod náročné šichty počítá nečekanou ztrátu.

Straka totiž chtěl, aby se jeden z jeho předchůdců ve funkci plavil na černobílé lodi spolu s ním, tohle přání se mu ovšem nesplnilo. Jiří Kladrubský plnil v Dynamu roli asistenta Jiřího Lercha. Stejnou nabídku od Straky však odmítl. “Přál jsem si, aby tady Jirka byl spolu se mnou, bohužel řekl ale ne. Nevím sice proč, jeho rozhodnutí ale plně respektuji. Samozřejmě chci pracovat jen s tím, kdo si vážně přeje tady být,“ konstatoval bývalý kouč obou pražských “S“, který tak místo Kladrubského ukázal na Jiřího Němce. Jeho příchod je v jednání.

“Zatím řídím mužstvo jen já spolu s trenérem brankářů, ale to není zase až tak podstatné. Důležitá je touha. Obrovská touha po tom něco dokázat. Už v baráži kluci ukázali obrovské srdce a přesně to na nich budu chtít vidět v každém zápase, protože srdce je základ všeho. Věřím, že to kluci hned pochopili,“ konstatoval Straka a pokračoval. “Další věc je, aby Střelecký ostrov byl naše pevná tvrz. Místo, kam každý soupeř bude nerad jezdit, protože body tady získá jen dost těžko.“

V tuhle chvíli k tomu ale vede dlouhá cesta. Vstup do sezony se totiž Dynamu vůbec nepodařil. Po dvou kolech má hrozivé skóre 0:6 a nula bodů na kontě, v tabulce je logicky poslední. “Povedl se mi ale zázrak v Michalovcích i předtím v Trenčíně, povede mi i tady v Budějovicích. Já proto udělám fakt všechno. Už když jsem přebíral Michalovce, všichni mě od toho zrazovali, každý říkal, že zachránit je nemůžu zvládnout. Já to ale zvládnul. I navzdory všem těm, co mi úspěch nepřáli a nepřejí a takových by se našlo fakt hodně. Tyhle lidi ale nesmíte nikdy poslouchat. Musíte si věřit a já si určitě věřím,“ poznamenal Straka, který nad nabídkou Dynama dlouho neváhal. Vlastně byl hned rozhodnutý.

“Pro mě je to comeback domů. Je strašně krásné vrátit se do míst, kde jste s fotbalem začínal, okamžitě na vás dýchne závan nostalgie. Zároveň je to pro mě obrovský závazek. K městu, klubu i k panu Kristkovi (šéf klubu), který si mě vybral a já jsem mu za to hrozně vděčný. Jsme dobří přátelé, známe se řadu let. Vím, jak úspěšný je to člověk, jak skvělý je jeho životopis. Už jen kvůli němu se musíme v tabulce dostat výš,“ zavelel Franz, který o možné spolupráci mluvil s Kristkem už před sezonou.

Teď spolu jednají o posilách. “Bavíme se o tom, průběžně to spolu konzultujeme. Konkrétní jména po mě ale nechtějte. I když máme finanční prostředky, jsou samozřejmě omezené, navíc ještě nedávno mělo Dynamo velké finanční potíže. S příchodem nových majitelů je už ale tohle vyřešené,“ pronesl Straka, kterého v nové funkci čeká víkendová premiéra proti Pardubicím.

“Musíme ji prostě zvládnout. Pro mě je to klíčový zápas, povinné vítězství. Klíčové je, aby to tak vnímali i hráči. Aby ze sebe vyždímali úplně všechno, což jsem v prvních dvou kolech úplně neviděl. Když do toho dají ale srdce, věřím, že to zvládneme,“ prohlásil Straka a vyjádřil se i ke svému oblíbenému tataráčku, kterým odměňuje mužstvo.

“Je to už hrozné klišé, každý se mě na to pořád ptá. Když budou kluci úspěšní, rád jim tatarák udělám, určitě ho ale nedostanou hned. Jak jste řekl, tatarák dávám jen za odměnu. Kluci si ho musí nejdřív zasloužit,“ uzavřel Franz s úsměvem.

Barcelona má smůlu! Hvězdička Eura zůstává v Bilbau

další zajímavé články