neděle, 08. 09. 2024

Neskutečné odhodlání! Sportovec si kvůli olympiádě nechal amputovat prst

Tomu se říká absolutní odhodlání. Australský olympionik si amputoval část prstu, aby mohl bojovat o zlato na olympiádě v Paříži 2024. Co se stalo a proč tak učinil?


  • autor: David Hebi
  • , vydáno: 20. 07. 2024

Třicetiletý Matt Dawson zpochybňoval své olympijské naděje poté, co si těsně před hrami zlomil prsteníček na pravé ruce.

Pro něj to je velká komplikace, je to totiž pozemní hokejista a připravoval se na své třetí olympijské hry. Po stříbru z Tokia 2020 si dělal zálusk na zlatou medaili.

Zranění však znamenalo, že ho z nadcházející akce vyřadí, a lékaři mu doporučili, aby si prst dal do sádry a počkal, až se zotaví, nebo si nechal uříznout horní část.

 

Koubkova éra končí a Dynamo po třech letech mění majitele. Kdo přebírá vládu na Střeleckém ostrově?

Dawson se rozhodl pro druhou možnost a minulý týden před cestou australského týmu na olympijské hry do Francie podstoupil operaci.

"Učinil jsem tehdy rozhodnutí s plastickým chirurgem nejen kvůli možnosti hrát v Paříži, ale i pro život po ní," řekl australskému kanálu Channel Seven, když nastupoval do letadla do Paříže. "Nejlepší možností bylo, abych si nechal odstranit horní část prstu. Je to v tuto chvíli trochu změna a myslím, že i vzrušující výzva."

A pokračoval: "Na rozhodnutí jsem neměl moc času. Rozhodl jsem se a pak jsem zavolal své ženě a ona mi řekla: 'Nechci, abys udělal unáhlené rozhodnutí', ale měl jsem všechny informace, které jsem potřeboval, abych se rozhodl ne pro Paříž, ale pro život po ní. Je spousta jiných problémů a jiných lidí, kteří se zabývají jinými věcmi ve svém životě, které jsou větší než ztráta prstu, takže mám velké štěstí, že jde jen o kousek mého prstu."

Už v roce 2018 Dawson málem přišel o oko poté, co ho zasáhla hokejka, takže mu extrémní zranění nejsou cizí.

Trenér Austrálie Colin Batch pochválil Dawsona za jeho projev odhodlání, ale přiznal, že si není jistý, zda by udělal totéž.

"Mattovi patří plná pochvala. Je zřejmé, že je opravdu odhodlaný hrát v Paříži. Nejsem si jistý, jestli bych to udělal já, ale on to udělal, takže skvělé," usmál se. "Už je zpátky v tréninku a určitě nastavil vysokou laťku pro každého, kdo si v budoucnu zlomí prst."

 

Ondrovi to pod Mont Blancem až tolik nešlo. Pro nadcházející velké závody ale vidím jiskřičku naděje, nalákala česká naděje

další zajímavé články