neděle, 08. 09. 2024
Premiérové vítězství! Je dánský cyklista definitivně zpět?

Premiérové vítězství! Je dánský cyklista definitivně zpět?

Dva nejlepší cyklisté čtyřech posledních ročníků Tour de France svedli v 11. etapě další krásný souboj. Spokojenějším nakonec mohl být Jonas Vingegaard.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 10. 07. 2024
  • , zdroj fotky: Jonas Vingegaard

Úřadující šampion Jonas Vingegaard porazil pětadvacetiletého Slovince v závěrečném spurtu a mohl tak oslavit svůj premiérový triumf na letošních závodech. Po 211 kilometrech měl v závěrečném finiši v horském středisku Le Lioran více sil a stáhl náskok na vedoucí duo průběžného pořadí.

V čele se zatím drží právě pětadvacetiletý Pogačar, jenž si navzdory porážce od Vingegaarda vylepšil náskok na druhého Belgičana Remce Evenepoela. Ten ztratil na vedoucí duo 25 sekund a dojel na třetí příčce.

Vingegaard má ze mě strach, tvrdí Pogačar. Obhájce kritizuje i Evenepoel: Jako cyklista musíte mít koule a ty bohužel neměl

Pogačar tak aktuálně vévodí pořadí s náskokem 1:06 minuty, a ještě více znásobil své šance na zisk vysněného doublu za výhru dvou nejprestižnějších cyklistických závodů v jednom roce, kterými jsou Giro d´Italia a Tour de France.

V minulých dvou letech však zaostal za Dánem Vingegaardem, jenž se letos stihl dát do pořádku po vážném zranění. "Teď už nemůže nikdo pochybovat o tom, že je tady Jonas ve své nejlepší formě," prohlásil po etapě Pogačar.

Dánský závodník tak stáhl ztrátu na druhého Belgičana na pouhých osm sekund, a rozhodně se nehodlá vzdát.

Etapa plná náročných stoupání

Na cyklisty čekalo v etapě z Évaux-les-Bains hned několik stoupání s přetížením 4350 výškových metrů. Náročná byla i koncovka závodu, kde na posledních 50 kilometrech absolvovali čtyři horské prémie.

Pogačar se pokusil v ze stoupání zhruba dostat se do trháku, a přibližně 30 km před cílem vedl nad svými soupeři o půl minuty. Necelých patnáct kilometrů před cílem však měl Slovinec k dobru už jen tři vteřiny, o které ve zbytku etapy přišel.

Vingegaardovi se podařilo Pogačara udolat v závěrečném spurtu, a mohl se tak radovat z premiérového vítězství.

další zajímavé články