sobota, 05. 10. 2024
Chorého prostě chcete mít v týmu. Hra Slavie se díky němu může celá změnit, souhlasí Zelenka s třaskavým přestupem

Chorého prostě chcete mít v týmu. Hra Slavie se díky němu může celá změnit, souhlasí Zelenka s třaskavým přestupem

Z českého pohledu jde o přestup léta. O jeden z nejzajímavějších transferů v historii naší nejvyšší fotbalové soutěže. 


  • autor: Ondřej Popper
  • , vydáno: 08. 07. 2024
  • , zdroj fotky: Ondřej Bičiště / MAFRA / Profimedia

Reprezentační útočník Tomáš Chorý už není hráčem Viktorie Plzeň, za sto milionů korun přestoupil do Slavie. Tedy k úhlavnímu nepříteli, pro jehož fanoušky byl řadu let trnem v oku. I vyhlášenému expertovi a bývalému střelci Slavie Luďku Zelenkovi ale dává třaskavý obchod smysl. “Chorý je na hřišti strašně nepříjemný hráč. Při zápase rozdá tolik ran, že zkrátka chcete, aby tenhle chlap seděl s vámi v kabině. Je to mnohem lepší, než aby seděl v kabině kohokoliv jiného,“ usmál se Zelenka v rozhovoru pro sportwin.cz.

Luďku, co si o tomhle třaskavém přestupu myslíte vy? Je Chorý skutečně tím, kdo Slavii tolik chyběl?
Nevím, nakolik jí chyběl, určitě je to ale hráč, který může Slavii dost pomoci. Jeho styl je totiž hodně specifický. Může se na něj uzpůsobit systém hry, může se díky němu celý změnit. Zjednodušit se. Stát se ideální variantou B. Slavia byla v minulé sezoně kritizována za to, že není vepředu dostatečně kreativní, že tam nemá hráče, co by dokázali zaskočit obranu soupeře, varianta s Chorým je ale překvapivá sama o sobě. Naruší stereotypní hru Slavie, která je o přihrávkách do stran, o minimálním riziku. S ním na hrotu se tohle všechno může změnit. V ofenzivě by Slavia měla být ještě nebezpečnější. Navíc je tu ještě jedna zásadní věc.

Povídejte…
Chorý je přesně ten typ hráč, kterého chcete mít v týmu. Respektive nechcete, aby hrál proti vám. Nejenže Slavia jeho příchodem hodně posílila, zároveň tím i oslabila Viktorii Plzeň.  

Slavia je už ale dlouho chválena za svou fotbalovost. Není příchod kladiva do vápna v tomto směru krokem zpátky?
Nemyslím si. Slavia si fotbalovost může zachovat i s Chorým, navíc on je prostě gólový hráč. Taky je třeba říct, že Slavia čeká na titul už tři roky a za to chválená fakt není. Aby byla konkurenceschopná Spartě, muselo se něco změnit a příchod Chorého je výsledek. On je rozhodně ten, kdo Slavii může dovést k titulu. Minimálně jí k němu může zásadně pomoci.

Rozloží soupeře, nebo vlastní mančaft? Přestup Chorého budí vášně. Jeho cena prolomila ledy


Za jeho příchod zaplatila Slavia Plzni sto milionů korun, což je na obchod mezi dvěma českými kluby přelomová částka. Má podle vás Chorý až takovou cenu?
Podle Transfermarkt ano. Kdyby Chorý odešel do ciziny, chtěla by Plzeň právě tyhle peníze. Nedivím se tedy, že je chtěla i od Slavie, která se rozhodla je akceptovat. Za poslední roky se už nejspíš naučila, že za rozdílového hráče musí takovou sumu zaplatit stejně. Jestli to v případě Chorého jsou adekvátně vynaložené peníze, samozřejmě ukáže až čas, částku za něj bych ale tolik neřešil. Je to nadstandardní hráč do ofenzivy. Tomu odpovídá i cena, za kterou přišel.

Teď to nejdůležitější. Jak Chorého přijme kabina? Jak ho přijmou fanoušci Slavie, kteří rozhodně nestojí na jeho straně?
Myslím si, že i tohle na Slavii dost řešili. Vzpomeneme si totiž na hráče, které jejich nový klub nepřijal, protože tam byla nějaká historie, protože se něco rozbilo a už to zkrátka nešlo slepit. Toto riziko je u Chorého samozřejmě taky. Na Slavii si ho ale asi vyhodnotili tak, že při správné komunikaci z toho až takový problém být nemusí. Věří, že se jeho vztah s fanoušky podaří obrousit a já tomu věřím taky. Tedy pokud se nestane něco, co by ten vztah mohlo ještě zhoršit. Ale co se týče kabiny, tam žádné trable neočekávám. Ostatně Chorý se pro přestup rozhodl během EURA, kde měl kolem sebe snad půlku slávistické šatny. Kdyby byl mezi nimi jakýkoliv problém, rozhodl by se zůstat v Plzni, to je jasné. Zopakoval bych ale ještě to, co jsem říkal už na začátku. Chorý je na hřišti strašně nepříjemný hráč. Při zápase rozdá tolik ran, že zkrátka chcete, aby tenhle chlap seděl s vámi v kabině. Je to mnohem lepší, než aby seděl v kabině kohokoliv jiného.

A co tento přestup vypovídá o Viktorii? Není odchod Chorého náznakem plzeňského ústupu ze slávy?
Já myslím, že tohle se o Plzni tvrdilo už několikrát. Když ji opouštěl některý z klíčových hráčů, mluvilo se o tom, že bez něj už do špičky patřit nebude, ona si s tím ale vždycky nějak poradila. Každý hráč je nahraditelný. I přes všechno, co jsem o Tomášovi dosud řekl, si to myslím i o něm. Šanci dostanou jiní kluci, kteří v nějakých věcech mohou být i lepší než on. Určitě tím Plzeň nechce dávat signál, že dobrovolně vycouvala ze hry o titul, byť si to o něj nejspíš opět rozdá Sparta se Slavií. Další věc je samozřejmě ta částka, za kterou Chorý přestoupil. Myslím si, že je to naprosté maximum, o kolik si Plzeň mohla vůbec říct, nikdy by v budoucnu by už takové peníze za Chorého nedostala. Ten obchod musel dávat smysl všem stranám.

další zajímavé články