neděle, 30. 06. 2024
OH Paříž 2024: Sportovní událost roku nejen pod Eiffelovou věží. Soutěžit se bude i v Marseille, Lille či Tahiti

OH Paříž 2024: Sportovní událost roku nejen pod Eiffelovou věží. Soutěžit se bude i v Marseille, Lille či Tahiti

Sportovní událost tohoto roku se nezadržitelně blíží a Francie bude hostit další letní olympijské a paralympijské hry. Soutěžit se ale nebude jen v metropoli Paříži, nýbrž svátkem sportu bude žít celá Francie. Sportovce budeme moci spatřit v akci například i v Marseille, Lille nebo na Tahiti.


  • autor: Martin Horacek
  • , vydáno: 24. 06. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Francie se na letní olympijské a paralympijské hry dokonale nachystala. Návštěvníci budou moci zavítat na tamní sportoviště, navštívit světoznámé historické památky i malebnou přírodu a chybět nebude ani tradiční gastronomie.

Sportovci se ukážou na 41 olympijských a 20 paralympijských sportovištích. Zatímco některá jsou přímo v Paříži, zbylá naleznou fanoušci v dalších devíti místech. Zatímco Paříž, Lyon, Nantes, Bordeaux, Saint-Etienne, Nice a Marseille se podělí o fotbalový turnaj, Châteauroux bude epicentrem střeleckých soutěží. V Lille bude ke spatření finále turnaje v házené mužů a žen a kvalifikační zápasy basketbalových zápasů. V Marseille čeká na fanoušky kromě zmiňovaného fotbalu i závody v plachtění a novinkou je také soutěžení na Tahiti, kde se surfaři utkají na legendární vlně Teaupo'o.

Sportovní program nabídne 329 soutěží v rámci olympijských her, 22 následně nabídnou hry paralympijské. Na hladkém průběhu her se bude podílet více jak 150 tisíc zaměstnanců a organizátoři nezapomínají ani na přírodu. Po skončení těchto her bude na místě olympijské a paralympijské vesnice v Seine-Saint-Denis vysazeno 8 876 stromů. Nová čtvrť s 2 800 domy, bude svým zpracováním usilovat o dokonalost v oblasti životního prostředí a může být námětem na funkční města budoucnosti.

Zpátky ale k olympijským a paralympijským hrám. V akci bude více jak 14 900 sportovců, kteří během pětadvaceti dnů budou usilovat o cenné medaile, bude sledovat více jak 13 milionů lidí na sportovištích a další zhruba 3 miliardy lidí u televizních obrazovek. V akci budou i čeští sportovci, kterých bude nejméně 70. Start největší sportovní události tohoto roku se blíží, XXXIII. hry budou slavnostně zahájeny 26. července a zakončení se uskuteční 11. srpna.

další zajímavé články