čtvrtek, 19. 09. 2024
Fanoušky Sparty Priske zklamal. Alespoň všichni vidí, jaký to je srdcař, rýpnul si Vízek. Šmicer se prý směje už teď

Fanoušky Sparty Priske zklamal. Alespoň všichni vidí, jaký to je srdcař, rýpnul si Vízek. Šmicer se prý směje už teď

Začíná nová éra Sparty. Ta bez dvou hlavních kormidelníků. Bez trenéra Briana Priskeho i kapitána Ladislava Krejčího. Jenže zatímco s odchodem druhého jmenovaného se dopředu počítalo, úprk kouče mnoho lidí překvapil. 


  • autor: Ondřej Propper
  • , vydáno: 13. 06. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Domluvil se s Feyenoordem Rotterdam a na jeho pozici byl povýšen dosavadní asistent Lars Friis, podle respektovaného experta Ladislava Vízka tím však problémy Sparty teprve začínají. A nebude jich zrovna málo. 

"Samozřejmě že odchod Priskeho je pro Spartu obrovská rána. A to pro celý klub. Alespoň ale na Letné všichni vidí, jaký je to srdcař. Slíbil, že ještě rok zůstane, místo toho jde však pryč. A Sparta jeho odchod samozřejmě pocítí. Už jen proto, že ho nahradila asistentem Friisem, což podle mě není nejlepší řešení,“ podotkl pro sportwin.cz Vízek, podle kterého Priske svým odchodem zklamal celou Spartu. Zároveň si ale nemyslí, že by v tom hrály roli peníze.

“To určitě ne. Po finanční stránce by totiž Křetínský nabídku z Rotterdamu mrknutím oka dorovnal. Ani si nemyslím, že chtěl Priske Spartu opustit, nic takového. Zkrátka ho zlákalo Holandsko, které má fotbalově ve světě zvuk. Feyenoord samozřejmě taky. Očekával jsem, že Priske po tom skočí, fanoušky Sparty tím ale prostě zklamal. Mohl ještě zůstat. Alespoň rok určitě ano, byť já osobně se mu zase tolik nedivím. Holandský fotbal mám rád, jejich liga je na vyšší úrovni než ta česká. Zatímco my máme fakt dobré jen tři kluby, tam je jich mnohem víc,“ poukázal Vízek na fakt, který v rozhodování Priskeho hrál jistě důležitou roli.

I když hodně chtěl, aby šel Friis spolu s ním, Sparta tuhle žádost ihned zamítla. Naopak ho povýšila na jeho místo. “Uvidíme, jak mu to půjde, stejně rychle jako Priske si však fanoušky nezíská. Když jsem ho sledoval při zápasech Sparty, furt se rozčiloval, běhal sem a tam. Nejsem si jistý, že by na tak prestižní pozici měl být právě on, ale třeba mě překvapí. Každopádně to bude mít strašně těžké. Nahrazuje miláčka tribun, což je vždycky nevděčná pozice. I když byl ve Spartě spolu s ním, Priske je holt Priske. Řeknu to tak, že s Friisem Sparta silnější určitě nebude,“ řekl Vízek a naznačil, že manévrovací prostor Tomáše Rosického byl v tomto ohledu dost omezený. 

Otřesy ve Spartě. Priske ji opouští v tu nejhorší možnou chvíli

Sparta oznámila jméno nového trenéra. Tým nyní povede Priskeho asistent Friis

“Je pravda, že pokud by chtěl trenéra z české ligy, tak já tam nikoho vhodného v tuhle chvíli nevidím. Možná by to zvládl Martin Svědík. Sice si chce nyní odpočinout, Sparta by však pro něj byla obrovská výzva. Volný je i Michal Bílek, což je navíc sparťan, ale nevím, jestli by vedení chtělo právě jeho. I když obecně jsem proti tomu, aby Sparta hledala kouče pouze v zahraničí, musím bohužel uznat, že tentokrát by asi jinou volbu ani neměla. Nevidím tu bohužel nikoho, kdo by splňoval její požadavky a mohl by na Letnou jít hned,“ prohlásil uznávaný glosátor a poukázal na fakt, že zemětřesení postihlo Spartu v tu nejhorší možnou chvíli. V následující sezoně totiž postoupí český mistr rovnou do Champions League.

“Je jasné, že odchodem Priskeho a Ládi Krejčího Sparta dost oslabí, zrovna tyhle dva totiž ničím nenahradí. Navíc odejít mohou i další. Mluví se o Peteru Vindahlovi, zajímavá nabídka by mohla přijít i na Veljka Birmančeviče s Honzou Kuchtou. Ať už ale přijde kdokoliv, Spartu čekají těžké časy. Troufám si tvrdit, že příští sezona už její fakt nebude,“ pousmál se Vízek.

Největší radost z toho mají samozřejmě v Edenu. I když Slavia zatím o nikoho neposílila, škatulata u rivala jí hrají jednoznačně do karet. “I Vláďa Šmicer se už usmívá od ucha k uchu. Říkal mi, že se Spartou je konec, zas tak zlé to být ale ještě nemusí. Každopádně se jasně ukáže, jestli si ti kluci vybudovali ke klubu nějaký vztah, nebo to všechno byly jenom kecy. Vždyť třeba Vindahl je neochvějnou jedničkou, tak proč by měl odcházet pryč? Notabene před sezonou, jaká bude teď. Musím říct, že jsem strašně zvědavý, v jakém složení do ní Sparta vůbec vstoupí. Krejčí s Priskem budou ale chybět strašně,“ uzavřel Vízek.  

další zajímavé články