čtvrtek, 19. 09. 2024
Sparta oznámila jméno nového trenéra. Tým nyní povede Priskeho asistent Friis

Sparta oznámila jméno nového trenéra. Tým nyní povede Priskeho asistent Friis

Fotbalová Sparta se nedávno musela rozloučit s jedním z hlavních strůjců jejího vzestupu. Do Feyenoordu Rotterdam zamířil dánský trenér Brian Priske, Sparťané však bez šéfa lavičky nezůstali dlouho. Již v minulých dnech se spekulovalo o variantě povýšení Priskeho asistenta Larse Friise do role hlavního kouče, což se nyní stalo skutečností.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 12. 06. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Vedení Sparty mělo připravené dvě varianty, avšak prioritou bylo setrvání osmačtyřicetiletého bývalého Priskeho asistenta. „Nejdůležitější pro nás bylo pokračovat v práci podle jasně nastaveného klubového systému. Proto jsme zvolili Larse. Je to právě on, kdo má všechny předpoklady, aby se stal úspěšným koučem Sparty. Mluvím o jeho vnímání tréninkového procesu, způsobu koučinku, představě o obrazu hry a jeho taktické vybavenosti," uvedl sportovní ředitel letenského klubu Tomáš Rosický.

Slovenský kapitán Škriniar odehraje již třetí Euro. Tým je dle jeho slov silnější

Friis přišel do celku z hlavního města v prosinci roku 2022, kdy nahradil v Priskeho štábu svého krajana Thomase Nörgaarda. Spolu s dánským trenérem pak dokázali vrátit Spartu na český fotbalový trůn, když se loni dostali v závěrečné tabulce před pražskou Slavii i Viktorii Plzeň. Na skvělé výsledky pak navázali i v nedávno skončené sezoně, ve které Sparta dokonce oslavila zisk doublu za vítězství v české nejvyšší ligové soutěži a za triumf v národním poháru.

Dařilo se také v Evropě

Za úspěšné se pak dalo považovat i působení Sparty na evropské scéně. Pražané dokázali vybojovat postup za základní skupiny Evropské ligy, kde za sebou nechali třeba španělský Betis. V následném šestnáctifinále Sparta přešla přes dalšího zvučného soupeře Galatasaray, a její pouť ukončil až v dalším kole dvěma debakly anglický Liverpool.

Nově zvolený kouč tak má v nové funkci na co navazovat. „Máme za sebou obrovsky úspěšnou sezonu, která vyvrcholila ziskem doublu. To nám ale nestačí a musíme se neustále koukat dál, klást si náročnější cíle a být neustále hladoví," prohlásil odhodlaný Friis.

další zajímavé články