sobota, 27. 07. 2024
Barkov? Nejlepší defenzivní hokejista, jakého jsem viděl od dob Trottiera, chválí Gretzky vůdce Floridy

Barkov? Nejlepší defenzivní hokejista, jakého jsem viděl od dob Trottiera, chválí Gretzky vůdce Floridy

Florida Panthers už brázdí vody NHL jednatřicet sezon. Ze zisku Stanley Cupu se však ještě nikdy neradovala a dosavadními největšími úspěchy jsou dvě finále z let 1996 a 2003.


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 12. 06. 2024
  • , zdroj fotky: Florida Panthers

V ročníku 2023/2024 je však miamský tým vysněnému titulu velice blízko. Ve finále totiž vede nad Edmontonem Oilers již 2:0, když zvládl oba své domácí zápasy v Amerant Bank Areně a do Kanady tak může odcestovat s dobrou náladou.

Nemalý podíl na tom má její osmadvacetiletý kapitán s minulostí ve finské Tappaře Aleksander Barkov, jehož vliv před několika dny veřejně ocenil i legendární Wayne Gretzky, jenž vybojoval s Edmontonem v letech 1984 - 88 čtyři mistrovské poháry. 

"Během první třetiny jsem říkal ženě, že č. 16 je nejlepší defenzivní hokejista, jakého jsem viděl od dob Bryana Trottiera. A je dobrý i v útoku, stejně jako byl Trottier,“ chválil schopnosti syna Alexandra Barkova slavný Kanaďan, jenž o něm hovořil v televizním studiu Sportsnet.

Nejvážnější zájemci o služby Nečase? Dvě kanadské adresy a hlavní město Ohia, kde se pořád čeká na první velký úspěch

Jeho o čtyři roky starší krajan také patří mezi legendy NHL. Čtyři trofeje vybojoval v barvách New Yorku Islanders a dvakrát se z celkového vítězství radoval z Pittsburgem Penguins, což znamená, že si zahrál i s Jaromírem Jágrem.

Dvojnásobného držitele Frank J. Selke Trophy pro nejlepšího defenzivního útočníka celé NHL, jíž hraje již jedenáctým rokem, jeho vlídná slova samozřejmě potěšila. "Zrovna od něj to hodně znamená. Každý ví, co udělal pro hokej," kontroval Barkov na adresu třiašedesátileté ikony s přezdívkou "The Great One".

Finálová série bude pokračovat v hale Rogers Place 13. a 15. června. Edmonton, jehož kapitánem je s Gretzkym srovnávaný Connor McDavid, v minulosti opanoval Stanley Cup hned pětkrát. Naposledy se tak ovšem stalo v sezoně 1989/1990.

Nestárnoucí Perry z Oilers je majitelem nového rekordu NHL. Finále Stanley Cupu si zahraje již s pátým klubem

další zajímavé články