neděle, 08. 09. 2024
Nestárnoucí Perry z Oilers je majitelem nového rekordu NHL. Finále Stanley Cupu si zahraje již s pátým klubem

Nestárnoucí Perry z Oilers je majitelem nového rekordu NHL. Finále Stanley Cupu si zahraje již s pátým klubem

Edmontonu Oilers se podařilo zastavit Dallas Stars již v šestém zápase a ve finále Stanley Cupu si zahraje proti Floridě Panthers poprvé od sezony 2005/2006, s tím, že první zápas je na programu druhou červnovou sobotu a nového šampiona NHL se dozvíme nejpozději 24. 6.


  • autor: Jan Matas
  • , vydáno: 04. 06. 2024
  • , zdroj fotky: Edmonton Oilers

Hokejové odborníky při té příležitosti zaujalo nejen to, že kanadskému výběru stačilo k zaťukání na finálové dveře pouhých deset střel na branku soupeře, ale také příběh čerstvě devětatřicetiletého veterána Coreyho Perryho, kterému patří nový rekord soutěže.

Finálová série se totiž bude týkat dvojnásobného mistra světa s Kanadou již s pátým klubem kariéry, což se před ním nikomu jinému nepodařilo.

Po jednatřiceti letech se Kanada může dočkat! Edmonton je krok od Stanley Cupu, favoritem ale Panteři

Poprvé si zahrál o Stanley Cup v roce 2007 s Anaheimem Mighty Ducks a to také slavil zisk trofeje. Následně však musel vždy gratulovat soupeři - jak s Dallasem Stars (2020), Montrealem Canadians (2021) i Tampou Bay Lightning (2022).

Vytáhlé pravé křídlo, které bylo draftováno již před jednadvaceti lety, tak neproplulo do ostře sledovaného finále pouze během svých dní v Chicagu Blackhawgs, kde však příliš dlouho nevydrželo.

Nejvydařenější osobní období v NHL prožil nestárnoucí Perry v ročníku 2010/2011, když se stal s padesáti trefami nejlepším střelcem celé soutěže a uzmul Maurice Richard Trophy. K tomu navíc přidal také osmačtyřicet gólových asistencí. V kalendářním roce 2024 zatím za Oilers skóroval osmkrát a šestkrát byl do statistik zapsán jako asistující.

další zajímavé články