sobota, 27. 07. 2024
Po jednatřiceti letech se Kanada může dočkat! Edmonton je krok od Stanley Cupu, favoritem ale Panteři

Po jednatřiceti letech se Kanada může dočkat! Edmonton je krok od Stanley Cupu, favoritem ale Panteři

Olejáři z Edmontonu se po osmnácti letech vrací do boje o Stanley Cup. Před týmem okolo Connora McDavida už stojí jediný soupeř, ve finále letošního play-off NHL se postaví Floridě Panthers.


  • autor: Tomas Dvorak
  • , vydáno: 04. 06. 2024
  • , zdroj fotky: Edmonton Oilers

Edmonton šesté utkání finále Západní konference zvládl i přesto, že za celých šedesát minut vystřelil jen desetkrát mezi tři tyče branky Dallasu Stars.

Dvakrát byl ale úspěšný. Ve druhé třetině zužitkovali přesilovou hru Connor McDavid a Zach Hyman a Olejáři si tak po dlouhých osmnácti letech zahrají ve finále Stanley Cupu. V roce 2006 v sedmi zápasech podlehli Carolině, nyní se ale touží stát prvním kanadským týmem od roku 1993, který nejcennější hokejovou trofej získá.

Edmonton něco takového naposledy dokázal v roce 1990, když poměrem 4:1 přehrál Boston Bruins. Posledním kanadským celkem se Stanley Cupem je Montreal, jenž ve zmíněném roce 1993 porazil stejným poměrem Los Angeles Kings.

V novém tisíciletí se finále NHL zúčastnily kanadské celky jen pětkrát. Nejblíže byl Vancouver v roce 2011, když prohrál až sedmé rozhodující střetnutí proti Medvědům z Bostonu.

Ani letos ale favorita budeme hledat ve Spojených státech amerických. Florida zcela jistě disponuje lepší defenzivou a především brankářem. Sergej Bobrovskij je znovu ve fantastické formě a Panteři mají i jistou zkušenost z minulého roku, kdy taktéž došli až do finálové série.

V letošní sezoně spolu tyto celky změřily síly zatím dvakrát a v obou případech byla úspěšnější Florida. Doma zvítězila 5:3, v Rogers Place poté dokonce 1:5.

další zajímavé články