pondělí, 21. 10. 2024
Manchester City může proti Spartě překonat rekord Ligy mistrů

Manchester City může proti Spartě překonat rekord Ligy mistrů

Manchester City je aktuálně nejdominantnějším fotbalovým týmem na světě a ve středečním zápase proti Spartě může vytvořit nový rekord v Lize mistrů. 


  • autor: Ivo Beroun
  • , vydáno: 21. 10. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Pokud neprohrají, prodlouží svou sérii neporazitelnosti na 26 zápasů v řadě, což by znamenalo překonání dosavadního rekordu Manchesteru United z let 2007–2009. Citizens jsou momentálně v ohromné formě, což potvrzuje i jejich 31 zápasů bez porážky v Premier League, nejdelší série v historii klubu. Od května 2022, kdy podlehli Realu Madrid v semifinále Ligy mistrů, neprohráli City v evropské soutěži žádný zápas v základní hrací době. Pokud tuto formu udrží i proti Spartě, zapsali by se do dějin evropského fotbalu jako tým s nejdelší neporazitelností v Lize mistrů.

Trapas historických rozměrů? Hlava mi nebere, co předvádíme, lamentuje Straka. Smál se svým obráncům

Ačkoli Citizens do zápasu proti Spartě nastoupí bez klíčových hráčů, kapitána Kylea Walkera a Kevina De Bruyneho, jejich kvalitní kádr by měl tuto ztrátu bez problémů vyrovnat. V nedělním ligovém utkání proti Wolverhamptonu předvedli City svou sílu, když po gólu soupeře ovládli zbytek zápasu a díky trefám Joška Gvardiola a Johna Stonese otočili zápas na 2:1. Stonesova trefa z 95. minuty jen potvrzuje odhodlání týmu bojovat až do poslední chvíle. Manchester City v poslední době ukázal i výrazné zlepšení při standardních situacích, které se ukázaly jako klíčové při jejich vítězství nad Wolves. "Hodně jsme pracovali na našich standardních situacích a dnes jsme předvedli výsledky této práce," prohlásil John Stones po zápase.

Slabší úvody a nevyzpytatelný Haaland

I přes neuvěřitelnou sérii bez prohry mají Citizens v této sezóně problémy udržet čisté konto. Ve 12 soutěžních zápasech tohoto ročníku udrželi čisté konto pouze třikrát, a to proti Chelsea, Interu Milán a Slovanu Bratislava. Navíc kanonýr Erling Haaland se v poslední době střelecky trápí, když z šesti posledních utkání vyšel čtyřikrát naprázdno. Sparta se tedy musí připravit nejen na úderný útok, ale především na neustálý tlak a kontrolu míče, která je charakteristická pro hru Manchesteru City. V posledním zápase s Wolves předvedli Citizens neuvěřitelných 539 přihrávek na jeden dotek, což znamená téměř šest přihrávek za minutu hry. Tento styl hry jim umožňuje držet míč a vytvářet si šance i proti dobře organizovaným obranám.

Pokud Manchester City ve středu neprohraje, překoná dosavadní rekord Manchesteru United a zapíše se do historie Ligy mistrů. I přes oslabení kádru zůstávají jasnými favority a jejich dominanci dokazuje i to, že jejich útočný styl a schopnost kontrolovat hru je nadále klíčovým faktorem jejich úspěchů. Sparta, která se momentálně nachází v proměnlivé formě, bude muset podat mimořádný výkon, aby se ubránila síle Citizens.

 

další zajímavé články