středa, 23. 10. 2024
Pět let se systémem VAR. Chybovost klesla o 80 %, přesto se stále objevuje kritika

Pět let se systémem VAR. Chybovost klesla o 80 %, přesto se stále objevuje kritika


  • autor: Petr Zajíc
  • , vydáno: 19. 10. 2024
  • , zdroj fotky: Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Pět let s VAR a stále kontroverzní

Od zavedení VAR v Premier League uběhlo pět let, ale jeho používání neustále přitahuje kritiku. Podle nezávislého panelu Key Match Incidents (KMI) bylo během sezóny 2023-24 zaznamenáno 31 chybných rozhodnutí, což je značný pokles oproti předchozím sezónám.

Navzdory debatám hlasovalo v červnu 19 klubů Premier League pro zachování VAR, když Wolverhampton Wanderers vyvolali hlasování o jeho zrušení. Průzkum, který si zadala Premier League, navíc ukázal, že čtyři z pěti fanoušků si přejí systém zachovat.

Rychlejší rozhodnutí a méně chyb

Podle Howarda Webba, šéfa rozhodčích PGMOL, došlo k dramatickému zlepšení přesnosti VAR, a to díky lepší koordinaci a přístupu rozhodčích. "Letos byly pouze dvě chyby VAR, oproti deseti chybám ve stejném období loňského roku," uvedl Webb v podcastu Stick to Football.

Kromě snížení počtu chyb se zrychlilo i samotné rozhodování. Průměrná doba zpoždění způsobená VAR se zkrátila ze 70 sekund na pouhých 25 sekund. "Řekl jsem rozhodčím, aby neanalyzovali situaci příliš dlouho. Pokud jim hned není jasné, že došlo k chybě, nechají rozhodnutí na rozhodčím na hřišti," vysvětlil Webb.

Semi-automatizovaná technologie odložena

Přestože bylo plánováno zavedení semi-automatizované technologie pro posuzování ofsajdů (SAOT) po říjnové nebo listopadové reprezentační přestávce, tento krok byl odložen až na rok 2025. Premier League však zahájila vysvětlování rozhodnutí VAR prostřednictvím speciálního kanálu na sociálních sítích, aby fanoušci lépe porozuměli jednotlivým verdiktům.

Webb vše uzavřel tím, že VAR se neustále vyvíjí a rozhodčí si uvědomují, že nelze usnout na vavřínech: "Neusneme na vavřínech, ale letos jsme se výrazně zlepšili."

další zajímavé články