středa, 16. 10. 2024
Gustavsson píše historii. Stal se dalším brankářem NHL, který skóroval

Gustavsson píše historii. Stal se dalším brankářem NHL, který skóroval

Brankář Minnesoty Wild Filip Gustavsson vstoupil do historie NHL, když v zápase proti St. Louis Blues střelil gól do prázdné branky a pomohl svému týmu k výhře 4:1.


  • autor: Ivo Beroun
  • , vydáno: 16. 10. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Gustavsson se tak stal 15. brankářem v dějinách NHL, kterému se podařilo skórovat, a teprve 10. brankářem, jenž sám vystřelil a trefil.  Gustavssonův gól padl v samotném závěru zápasu, kdy při power play Blues zachytil střelu z neutrální zóny, posadil si puk na hokejku a přesným zásahem ho poslal přímo do prázdné brány. Zbývalo pouhých devět sekund do konce utkání, což dodalo okamžiku ještě větší dramatický náboj. Vedle tohoto historického okamžiku zaznamenal Gustavsson také 27 úspěšných zákroků, které pomohly Wild k vítězství, uvádí oficiální web NHL.

 V obraně to byl náš jednoznačně nejhorší výkon v sezóně, uvedl trenér Colorada Jared Bednar po další porážce Avalanche

Historie brankářů, kteří skórovali, sahá do roku 1979, a v NHL dosud padlo 18 gólů brankářů, z toho 16 v základní části a dva v play-off. Deset z nich, včetně Gustavssona, bylo výsledkem přímé střely brankáře do prázdné branky, zatímco zbývající gólmani byli připsáni jako poslední, kdo se dotkl puku předtím, než ho soupeř nešťastně poslal do vlastní sítě.

Gólmanští střelci znovu v akci

V posledních letech se mezi střelci-brankáři objevila i další velká jména. Tristan Jarry z Pittsburghu Penguins skóroval podobným způsobem, když vystřelil puk přes celé hřiště a poslal ho do sítě. Linus Ullmark z Boston Bruins předvedl dokonalý výkon, když zablokoval puk, vyjel za branku a poslal precizní střelu do prázdné brány. Stejně tak legendární Pekka Rinne z Nashvillu Predators, který nejenže pomohl svému týmu k výhře, ale také zapsal gól v závěrečných sekundách.

Brankáři s góly na kontě jsou v NHL vzácní, ale když se to podaří, zanechává to stopu v dějinách hokeje. Gustavssonův gól tak jen přidává další kapitolu do této fascinující části historie NHL, kde se brankáři stávají nejen strážci svých branek, ale také střelci vítězných gólů.

 

 

další zajímavé články