čtvrtek, 10. 10. 2024
Glosa: Zadina vrazil Dědkovi nůž do zad. Najdou Pardubice odvahu angažovat Růžičku?

Glosa: Zadina vrazil Dědkovi nůž do zad. Najdou Pardubice odvahu angažovat Růžičku?

Richard Král, Radim Rulík, Václav Varaďa i Marek Zadina. Čtyři jména, která sežral a pak vyplivl pardubický trenérožrout v éře miliardáře Petra Dědka. Může být dalším v řadě Vladimír Růžička? A proč je Zadinův případ přece jenom jiný než ty ostatní?


  • autor: Ondřej Propper
  • , vydáno: 10. 10. 2024
  • , zdroj fotky: HC Verva Litvínov

Potenciální trenérskou rošádu v Pardubicích vyřešil sám Zadina. Svým rozhodnutím vedení zaskočil

I když se Dědek se svými zaměstnanci vážně nemazlí, hned na úvod je nutné se ho trochu zastat. Zatímco třeba Varaďu naprosto odstřelil a teď se s ním musí soudit o miliony, jeho přístup k Zadinovi byl od začátku jiný. Povýšením z asistenta na hlavního kouče mu dal životní šanci. Navíc ho nechal v klidu pracovat, minimálně ho nedostával pod tlak tolik jako jeho předchůdce. Že účast ve finále extraligy byla hodnocena jako úspěch? Možná navenek. Uvnitř nadupané organizace to museli brát za splněnou povinnost. Nic víc ani nic méně.

I proto Pardubice přes léto ještě posílily. Už tak nejnadupanější kádr soutěže vyztužily o další hvězdy v čele s Romanem Červenkou, který by vyjma NHL patřil k ozdobám každé ligy, podobně kvalitních borců je navíc v mužstvu hned několik. Že po devíti odehraných kolech patří Východočechům druhá příčka tabulky, samozřejmě není žádná ostuda, na ledě to ale k ideálu má hodně daleko. Tým hraje pod svoje možnosti a všichni to vidí. Určitě i vedení, které se tak zcela správně rozhodlo nezkušený realizák posílit.

Nikdo přitom nechtěl Zadinu odstřelit. V plánu bylo mu dát k ruce ostříleného parťáka, s nímž by vytvořil rovnocennou trenérskou dvojici a několikrát zmiňovaný Miloslav Hořava se na to hodil jako ulitý. Upřímně si nemyslím, že by se Zadinou pracovat nechtěl, jak se objevilo v některých médiích. Není to jeho styl. Právě Hořava je naopak zvyklý pracovat ve dvojici. Pokud je někdo týmovým hráčem, tak právě on.

Růžička a Pardubice? Tohle spojení by mohlo dávat smysl

Chytit to za ten správný konec, Zadina mohl z tandemu s ním jenom těžit, hodně věcí by se přiučil. Místo toho ale zvítězila jeho ješitnost. Nečekaně rezignoval, čímž Dědkovi vrazil nůž do zad. Měl sklopit uši a zabojovat. Ukázat, že na střídačku nejsledovanějšího hokejového klubu v zemi prostě patří. On to ale při první kritice hned zabalil. Prostě vzal nohy na ramena a utekl z boje pryč…

Vůbec bych se nedivil, kdyby si tím do Pardubic zavřel navždy dveře, podstatnější ale je, kým ho teď nahradit. Dá se očekávat, že první volbou zůstává Hořava, podle informací SportWin.cz se už ale rozjíždí i linka jiná. V kancelářích klubu se skloňuje jméno Vladimíra Růžičky. Legendárního kouče, jenž slavil dvakrát titul se Slavií, poslední štace mu ale vůbec nevyšly. Podle kritiků je už dávno za zenitem, on sám si to jistě nemyslí. Touží po posledním velkém angažmá. Takovém, které by mu zašlý lesk dokázalo vrátit zpátky.

Bylo by od Pardubic rozumné ho angažovat? I když se to na první dobrou může jevit jako zbytečný risk, ze mě říkám, že by tohle spojení mohlo dávat smysl. Růžička by udělal naprosté maximum, aby to konečně vyšlo, navíc vždycky uměl dostat hráče na svou stranu. Dal by pardubickým esům volnost, kterou k rozehrání velké partie tak potřebují. Navíc ho pojí skvělé vztahy s Červenkou, který by se za něj mohl přimluvit u vedení. Kdyby Růžička přijal kontrakt do konce sezony s tím, že se nejdřív bude muset ukázat, mělo by to fungovat, veškerý tlak by z hráčů přešel rázem na něj. Což je další plus plynoucí z jeho nástupu.

Najdou tedy v Pardubicích odvahu ho angažovat? Zvlášť ve chvíli, kdy příliš schůdných variant fakt není? Odpověď se nejspíš brzy dozvíme.

další zajímavé články