pátek, 18. 10. 2024
Baník sahal v Maďarsku po senzaci. Rozhodli to nejspíš zkušenosti, hodnotil smolnou porážku Vojtěch Prašivka

Baník sahal v Maďarsku po senzaci. Rozhodli to nejspíš zkušenosti, hodnotil smolnou porážku Vojtěch Prašivka

Po sedmnácti letech se v Evropské lize představili házenkáři Karviné, kteří měli hned na úvod rozlousknout pořádný oříšek. Zdánlivě rozhodnutý duel s Tatabanyou se nakonec vyvinul v pořádné drama, které přineslo rozuzlení až v závěrečných vteřinách.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 09. 10. 2024
  • , zdroj fotky: HCB Karviná

Házenkáři Baníku Karviná mají za sebou premiérové představení v novém ročníku Evropské ligy, které absolvovali na palubovce maďarské Tatabanyy. Domácí celek byl v utkání jasným favoritem a svoji roli potvrzoval v průběhu první půle, kterou vyhrál vysoko 16:10. Po změně stran se ale začaly dít věci. Slezané předvedli vynikající výkon, díky kterému se na svého soupeře dotáhli a dlouho sahali dokonce po bodovém zisku. Jedenáct vteřin před koncem však přecejen rozhodl utkání ve prospěch maďarského výběru Brazilec Lemos, a tak si Karviná musí na své první body v Evropské lize počkat.

Ze hostujících střelců se nejvíce dařilo Illiu Blyzniukovi, jenž zatížil konto soupeře sedmi zásahy. Zdatně mu v tomto ohledu sekundoval i český reprezentant a nejlepší hráč loňského ročníku české extraligy Dominik Solák, který vstřelil o jednu branku méně. Za domácí tým nastoupil i další člen českého národního týmu Matěj Havran, gólově se však do statistik nezapsal. Havran do Maďarska zamířil během letošního léta ze Zubří.

Prašivku mrzela promarněná první půle

Skvělý výsledek s favoritem na postup z této skupiny hodnotil karvinský Vojtěch Prašivka: „Skončilo to jenom o jednu branku, takže to je pro nás hořkosladké. My jsme se zvedli z úplného dna, prohrávali jsme až o sedm gólů. Týmovostí a tím, že jsme se semkli jsme to zvládli otočit, dokonce jsme měli plus jeden. Pak bohužel asi rozhodli zkušenosti. Škoda toho prvního poločasu, kde si myslím, že jsme se nejspíš zalekli toho okamžiku, že hrajeme takový zápas. Tam nám utekli, ale myslím si, že jsme je potom zvládli v určitých situacích je přehrávat a že jsme zvládli být lepším týmem. Jak říkám, škoda toho prvního poločasu, ale to je pro nás poučení pro příště, že prostě víme, že s nimi můžeme hrát a to si poneseme do příštího utkání.“

Na karvinskou spojku udělala dojem i místní multifunkční hala, která pojme přibližně 6000 diváků. „Už když jsme měli raní trénink, tak to bylo něco neuvěřitelného. Pro mě poprvé být v takovém moderním velkém komplexu. Hala je nádherná, palubovka krásná, a je to úžasný zážitek,“ uvedl devatenáctiletý házenkář.

Podle Prašivky měla velký podíl na výsledku i početná skupina fanoušků Baníku: „Děkujeme za podporu. Naši fanoušci byli úžasní, nečekali jsme je v takovém počtu. Byl to jeden z faktorů, proč jsme se dokázali takhle zvednout. Hnali nás dopředu i když jsme nemohli. Fandili celý zápas a my děkujeme a jsme strašně moc rádi, že nás přijeli podpořit.“ I díky nim se tak karvinští lépe vypořádali s marodkou, která je v posledních týdnech trápí. „Máme velkou marodku a táhneme to na čtyři až pět spojek. Je to náročné, ale přesně tyhle momenty nás ženou dopředu. Teď nás čeká zápas s Flensburgem, což bude další velký zážitek. To je motor, který nás nutí pokračovat,“ dodal Prašivka.

Sedá si to a myslím, že budeme silní, řekl jeden ze strůjců vítězství Brna nad Lovosicemi Adam Ptáčník

další zajímavé články