čtvrtek, 10. 10. 2024
Klopp je zpět! Od ledna se chopí nové role v klubech vlastněných Red Bullem

Klopp je zpět! Od ledna se chopí nové role v klubech vlastněných Red Bullem

Jürgen Klopp bez fotbalu příliš dlouho nevydržel. Po půlroční pauze se od ledna příštího roku znovu zapojí do fotbalového koloběhu, tentokrát to však nebude přímo na lavičce. Do svých řad získala úspěšného trenéra společnost Red Bull, která vlastní hned několik klubů.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 09. 10. 2024
  • , zdroj fotky: Liverpool Football Club

Sedmapadesátiletý trenér Jürgen Klopp, který v létě opustil Liverpool, si nyní užívá několikaměsíční přestávku od fotbalového prostředí. Té však bude již brzy konec, neboť nová výzva na něj čeká již na přelomu roku, kdy začne působit jako šéf fotbalu ve skupině Red Bull. Rodák ze Stuttgartu tak bude svými zkušenostmi a odbornými znalostmi přispívat hned několika fotbalovým klubům spadajícím pod tuto společnost.

O této změně jako první informoval novinář Florian Plettenberg, přičemž Red Bull tuto zprávu následně oficiálně potvrdil. Kloppův nový kontrakt začne platit od 1. ledna 2025, kdy převezme roli vrchního poradce trenérů všech klubů, které jsou ve vlastnictví Red Bullu. Nejvýznamnějšími týmy, se kterými bude Klopp spolupracovat, jsou především RB Lipsko a Red Bull Salcburk. Dále mezi ně patří také New York Red Bulls z USA, anglický Leeds United, brazilský Red Bull Bragantino a japonský tým Omiya Ardija.

Významné pravomoce i zajímavá klauzule

V rámci své nové role bude Klopp pravidelně komunikovat s trenéry těchto týmů, radit jim při přípravě tréninkových plánů, vývoji taktiky pro zápasy a také se bude podílet na formování herní filozofie jednotlivých klubů. Klopp bude mít také významné slovo při výběru nových posil pro jednotlivé týmy. Zajímavostí této spolupráce je i klauzule v jeho smlouvě, která umožňuje její ukončení v případě, že by německý fotbalový svaz projevil zájem o jeho služby pro národní tým. Pokud by německý svaz chtěl Kloppa jmenovat nástupcem současného reprezentačního trenéra Juliana Nagelsmanna, byla by smlouva automaticky ukončena.

Nagelsmann, který německý tým převzal v září 2023, má smlouvu až do konce července 2026. Klopp má za sebou bohatou trenérskou kariéru, kterou začínal v Mohuči, odkud později přešel do Borussie Dortmund, kde působil sedm let. V roce 2015 se stal manažerem Liverpoolu, kde vydržel až do letošního roku. S Dortmundem oslavil dva německé tituly, zatímco s Liverpoolem dosáhl na titul mistra Anglie v sezoně 2019/2020 a o rok dříve slavil triumf v Lize mistrů.

Roste nám po letech elitní stoper? Martin Vitík byl zařazen mezi top 10 středních obránců do 23 let

další zajímavé články