čtvrtek, 10. 10. 2024
Roste nám po letech elitní stoper? Martin Vitík byl zařazen mezi top 10 středních obránců do 23 let

Roste nám po letech elitní stoper? Martin Vitík byl zařazen mezi top 10 středních obránců do 23 let

Cenovka talentovaného stopera Martina Vitíka neustále roste. Letenský zadák se dočkal další nominace do národního týmu, a také se v posledních dnech objevil v žebříčku TOP 10 nejlepších středních obránců do 23 let.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 09. 10. 2024
  • , zdroj fotky: AC Sparta Praha

Obránce fotbalové Sparty Praha Martin Vitík se v jednadvaceti letech stal nedílnou součástí základní sestavy letenského celku, za který pravidelně nastupuje v tuzemské nejvyšší soutěži i v Lize mistrů. Jeho výkony jdou neustále nahoru, což potvrdily nedávno také data italské analytické společnosti Wyscout, která Vitíka zařadila mezi deset nejlepších stoperů do 23 let.

Vitík se už do áčka prosazoval i v předchozích dvou sezonách, kdy nasbíral 22, respektive 27 startů. V loňském ročníku navíc čtyřikrát skóroval, přičemž letos má zatím nakročeno k vylepšení tohoto svého maxima. Během osmi kol totiž střední obránce Pražanů zamířil přesně už třikrát. Za sebou má také sedm startů v Lize mistrů. Nejprve pomohl letenským prodrat se předkoly, a poté nechyběl ani v utkáních základní části milionářské soutěže proti Salcburku a Stuttgartu, ze kterých Sparta vydolovala 4 body. Není tedy divu, že si jeho dovednosti začal všímat i trenér české fotbalové reprezentace Ivan Hašek, a tak Vitík nechybí ani v nominaci na říjnová utkání národního týmu proti Albánii a Ukrajině. Za reprezentační A tým má zatím na kontě tři duely.

Anketu ovládl Colwill, Cubarsí až pátý

V samotném žebříčku Wyscoutu se objevila desítka kvalitních stoperů, přičemž Vitík její pořadí uzavírá. Naopak jejím vítězem se stal trochu překvapivě zadák londýnské Chelsea Levi Colwill. Druhé místo obsadila opora zadních řad PSV Eindhoven Ryan Flamingo, která za sebou nechala zajímavá jména. Pomyslný bronz patří obránci Paříže Willianu Pachovi. Ekvádorský reprezentant letos odehrál za celek z Parku princů už osm ligových zápasů, a důvěru dostal také v Lize mistrů.

Překvapivě až pátý skončil Pau Cubarsí z Barcelony, kometa loňského ročníku napříč všemi předními soutěžemi. Před ním se umístil ještě Ousmane Diomandé ze Sportingu Lisabon. Na šestém místě najdeme jednoho ze dvou zástupců brazilského Palmeiras, kterým je Vitor Reis. Jeho klubový kolega Kaiky Marques je na 9. příčce, a tak má tento klub na této pozici do budoucna vystaráno, případně může oba hráče zajímavě zpeněžit. Sedmé místo patří Brazilci Murillovi hájícího barvy Nottinghamu Forest, a konečně osmá pozice nese jméno Flaviena Enza Boyoma, kamerunského stopera Osasuny Pamplona.

Měsíční dovolená u konce? Depay má po čtyřech zápasech opustit Brazílii

 

další zajímavé články