úterý, 08. 10. 2024
Náš hráč neřekl nic hanlivého, uvedlo Como ve svém prohlášení k tvrdému trestu svého svěřence Marca Curta za rasismus

Náš hráč neřekl nic hanlivého, uvedlo Como ve svém prohlášení k tvrdému trestu svého svěřence Marca Curta za rasismus

Svůj trest za rasistické urážky korejského útočníka Hwanga Hee-Chana už poznal Ital Marco Curto. Organizace FIFA jeho chování tvrdě potrestala.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 08. 10. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Pětadvacetiletý italský fotbalista Marco Curto byl disciplinární komisí FIFA potrestán zákazem startu na deset zápasů za rasistické urážky soupeře během letního přípravného zápasu mezi Comem a Wolverhamptonem. Curto, který momentálně hostuje v druholigové Ceseně, si podle rozhodnutí polovinu tohoto trestu odpyká ihned, zatímco druhá polovina bude podmíněna na dva roky. Kromě toho mu FIFA nařídila vykonat veřejně prospěšné práce a absolvovat školení zaměřené na boj proti rasismu.

K incidentu došlo během červencového přípravného utkání v Marbelle, kde Curto rasisticky urazil korejského útočníka soupeře Hwanga Hee-Chana, když ho nazval „Jackiem Chanem“, což vyvolalo ostrou reakci hráčů Wolverhamptonu. Situace vedla k fyzické potyčce na hřišti, po níž byl jeden z hráčů anglického klubu vyloučen. Wolverhampton následně podal po skončení zápasu oficiální stížnost k UEFA.

Wolves trest akceptuje, naopak Como hráče podpořilo

Nyní, po udělení trestu, ho Wolverhampton přivítal s tím, že je důležité vyslat jasný signál proti rasismu ve fotbale. „Suspendace udělená hráči vysílá jasný vzkaz, že rasismus a diskriminační chování nebudou ve fotbale ani ve společnosti tolerovány," uvedl zástupce klubu Premier League. FIFA tímto krokem dává najevo, že žádné formy rasistického chování nebudou přehlíženy, a to ani v přípravných zápasech.

Na druhé straně klub Como, za který Curto hraje, hráče v minulosti podpořil. V červencovém prohlášení se Curta zastali s tím, že přezdívka byla zamýšlena bez urážlivého podtónu. Podle klubu hráč slyšel, že spoluhráči útočníka přezdívají „Channy“, a neměl v úmyslu ho nijak zesměšnit. „Pokud jde o náš klub, náš hráč neřekl nic hanlivého. Jsme zklamáni, že reakce některých hráčů Wolves incident zveličila," uvedlo Como ve svém vyjádření. Případ Marca Curta je dalším důkazem toho, že FIFA se snaží aktivně bojovat proti rasismu ve fotbale, a to i na mezinárodní úrovni.

Případ Kania. Boss Liberce znemožnil sám sebe, jeho velkohubost se mu vrací jako bumerang

další zajímavé články