úterý, 08. 10. 2024
Případ Kania. Boss Liberce znemožnil sám sebe, jeho velkohubost se mu vrací jako bumerang

Případ Kania. Boss Liberce znemožnil sám sebe, jeho velkohubost se mu vrací jako bumerang

Dostal facku. Takovou, co ho bolet bude ještě dlouho. Majitel Slovanu Liberec Ondřej Kania se sbírá z těžkého direktu, který mu o víkendu zasadil jeho bývalý zaměstnanec na lavičce soupeře. 


  • autor: Ondřej Popper
  • , vydáno: 08. 10. 2024
  • , zdroj fotky: FC Slovan Liberec

Zatímco v Liberci s Lubošem Kozlem nedávno vyrazili dveře, Jablonec aby mu teď stavěl sochu, dominantní výhra 5:0 v Podještědském derby mluví sama za sebe. Obrovská satisfakce? Samozřejmě. V první řadě ale tvrdá lekce pro Kaniu. Trest za jeho naivitu i velkohubost!

Předně třeba říct, že nový boss Liberce osvěžil vody českého fotbalu jako málokdo jiný. Ve 31 letech se stal suverénně nejmladším majitelem, který kdy vlastnil tuzemský ligový klub a s neutuchajícím elánem se vrhnul i do práce pro Slovan. Zcela správně pojal tuhle misi jako byznys projekt, v němž by měly platit jasné náležitosti, ze všeho nejdřív se zaměřil na marketing. Zaplatil si billboardy, vsadil na agresivní kampaň. Do té doby nevýrazné značky bylo náhle všude plno, jen přitom Kania zcela opomněl jednu zásadní věc. Aby věci kolem mohly fungovat, musí to nejdřív klapat hlavně na hřišti. Pokud totiž chcete být sexy v zákulisí, musíte být sexy i na place, jinak veškerá snaha vyjde rychle do ztracena. V extrémním případě vás ještě ztrapní, což se po derby stalo právě Kaniovi.

Že práci na trávníku nejde spojovat s tou v kancelářích? Že jde o dvě různé nádoby, jež je třeba razantně oddělit? V normální “práci“ by to tak samozřejmě bylo, fotbal ale klasická práce vážně není. A “normální“ teprve ne. Že Kania uspíšil přirozený vývoj, si ostatně po debaklu od rivala uvědomil i on sám.

„Všechno, na čem jsme si v posledních šesti měsících dali záležet v brandové a marketingové stránce, můžeme úplně odepsat. Doufám, že dočasně. Náš tým, jeho projev a to, jak funguje, ztratil důvěru, kterou se snažíme získat. Říkali jsme, že budeme jiní, lepší. Ne, nejsme. Bylo by neadekvátní, abychom teď na sebe jakkoliv upozorňovali. Zatím to vypadá, že kvalita značky předběhla kvalitu produktu. Bylo tak padesát na padesát, že se to stane. Ale takovým devastujícím způsobem, to jsme si nedokázali představit,“ přiznal majitel několika prestižních soukromých škol bezprostředně po sobotní blamáži.

Že on na rozdíl od hráčů udělal všechno dobře? Ne, neudělal. V první řadě totiž mluví až moc. I když se ve fotbale stále rozkoukává a nějaký čas rozkoukávat ještě bude, rád provokuje soupeře, na paškál si opakovaně bere třeba návštěvnost u konkurentů. Přitom ani ta Slovanu není žádná sláva. Na zápasy Liberce chodí v průměru 4 315 diváků, což klub z pod Ještědu řadí až na desáté místo v lize. Mimochodem stejnou příčku okupuje i co se týče získaných bodů.

Že se v porovnání s vynaloženou snahou i prostředky jedná o žalostný výsledek, ani není třeba dodávat, zrovna návštěvnost je ale běh na hodně dlouhou trať. Ligové výsledky jsou v tomhle směru záležitostí naprosto klíčovou. Stejně jako pokora, která ale mladému milionářovi zjevně chybí. “Jablonec nevnímám jako konkurenci,“ zněl jeden z jeho velkohubých výroků, za který by si po jedenáctém kole nejraději nafackoval. A podobných přešlapů má na kontě mnohem víc.

“Možná jsme hokejový národ, ale jednou za osm let a jen na dva týdny, když se tu náhodou hraje mistrovství světa. Na naši hokejovou ligu se však nikdo nedívá, protože nemá takové osobnosti jako fotbal,“ zněl jeden z jeho skandálních výroků, po němž brzy přišel další. Třinec není žádná značka. Kde vůbec leží? Pětkrát vyhrál ligu, ale nikdo to neví,“ opřel se i do Ocelářů.

Byť i díky tomu o něm bylo hodně slyšet, teď se mu tahle slova vrací jako bumerang. “Liberec je prima značka. Kde vůbec leží? Po výprasku od Jablonce to teď vědí úplně všichni,“ je jeden z pichlavých vtípků, který se po víkendu objevil na sítích.

Jasně, Kania za výbuch s Jabloncem opravdu nemůže. Ani za to, že tolik vychvalovaný trenér Radoslav Kováč zůstává zatím hluboce za očekáváním, což se ale na startu sparťanského angažmá stalo i Brianu Priskemu. I ten byl po masáži 0:4 v derby se Slavií blízko vyhazovu, nakonec ale Letnou opouštěl jako král ověnčený dvěma tituly.

Také Liberec může tuhle sezonu ještě přetavit v úspěch, jen je třeba méně mluvit a víc pracovat. Zrovna Kováč to chápe velmi dobře. Poučí se i jeho o třináct let mladší šéf?

Ujme se Pražák fotbalové Sigmy Olomouc? Vedení očekává nabídku už tento měsíc. Co bude s Minářem?

další zajímavé články