pondělí, 07. 10. 2024
Vládci Prahy! Sešívaní ovládli derby a odskočili Spartě už na šest bodů

Vládci Prahy! Sešívaní ovládli derby a odskočili Spartě už na šest bodů

Slávisti v 11. kole Chance Ligy porazili rivala z Letné 2:1 a navýšili svůj náskok na čele tabulky na šest bodů.  


  • autor: Klára Krčilová
  • , vydáno: 07. 10. 2024
  • , zdroj fotky: SK Slavia Praha

Slavia byla považována za mírného favorita derby, které se hrálo na jejím stadionu. Zápasu přihlíželo 19 308 diváků.  

312. derby odstartoval bleskový úder Mojmíra Chytila po 65 vteřinách hry. O dvacet minut později se z dálky náramně trefil Christos Zafeiris. Soupeř korigoval výsledek ve druhé půli, v závěru padly dvě červené karty.

Základní sestava doznala oproti zápasu s Ajaxem pěti změn, premiérové derby vyhlíželi Antonín Kinský a Tomáš Chorý. Slávisti udeřili z první akce, ve druhé minutě prošel kolem tří soupeřů Malick Diouf, jeho střílenou přihrávku uklidil do sítě tečující Mojmír Chytil, který zaznamenal svůj premiérový zásah v derby. 

Ve 22. minutě po sólu středem hřiště natáhl ke krásné ráně Christos Zafeiris a poslal Slavii do vedení 2:0. Pro řeckého reprezentanta to byl rovněž premiérový gól v derby.  

V druhé půli se hostům podařilo snížit na rozdíl jedné branky, kdy se prosadil Rrahmani. Sparta dále tlačila, ale Kinský nedopustil vyrovnání a dovedl svůj tým do vítězného konce.  

V závěru zápasu přišly na řadu emoce a rozhodčí Szikszay rozdal celkem 16 karet, z toho dvě červené – po jedné na každé straně. 312. derby ovládla po výsledku 2:1 Slavia a do reprezentační přestávky půjde z pozice lídra tabulky se šestibodovým náskokem.

Plzeň se na výhru nadřela 

Plzeň se do tempa dostávala pozvolna a úvodní šanci si vypracovala až v dlouhém sedmiminutovém nastavení první půle. Po změně stran Západočeši přidali a brzy otevřeli skóre. V 56. minutě zápasu vrátil míč na zadní tyči před branku bývalý pardubický hráč Cadu a Slončík zblízka zamířil pod břevno. 

Ve třetí minutě nastavení doklepl míč z metru do sítě po narážce Adua s Šulcem a připsal si 20. ligovou trefu.  

Bylo to vítězství vůle, nebylo to o kráse fotbalu. Důležité bylo získat tři body. Museli jsem to vydřít, uhrát morálkou, silou, protože teď jsme v optimálním herním rozpoložení,” konstatoval po zápase plzeňský kouč Miroslav Koubek  

Sparta musí proti Slavii bodovat, aby udržela krok, tvrdí Horňák. Obě mužstva však bojují s únavou

další zajímavé články