sobota, 05. 10. 2024
Sparta musí proti Slavii bodovat, aby udržela krok, tvrdí Horňák. Obě mužstva však bojují s únavou

Sparta musí proti Slavii bodovat, aby udržela krok, tvrdí Horňák. Obě mužstva však bojují s únavou

Blíží se klíčový moment podzimní části Chance ligy – derby mezi Slavií a Spartou. Oba týmy jsou vyčerpané z evropských soutěží, ale přesto se připravují na vyhecovaný souboj, který může rozhodnout o jejich dalším směru v lize.


  • autor: Petr Zajíc
  • , vydáno: 05. 10. 2024
  • , zdroj fotky: Profimedia

Zápasy v evropských soutěžích, tlak na ligové výkony a rotace kádru – to jsou hlavní témata, která rezonují před klíčovým střetnutím podzimu. V neděli od 18:30 na sebe narazí dva odvěcí rivalové, Slavia a Sparta, v utkání, které může rozhodnout nejen o podzimním králi Chance ligy, ale i o dalším vývoji sezóny.

Slavia má momentálně tříbodový náskok před Spartou, ale oba týmy se potýkají s únavou. Ve čtvrtek Slavia remizovala s Ajaxem 1:1, zatímco Sparta si už v úterý přivezla remízu 1:1 ze Stuttgartu. Oba výsledky jsou důkazem náročného programu, kterému čelí. „Zápasy se kupí, ale nemyslím si, že by únava měla hrát hlavní roli,“ uvedl bývalý reprezentant Michal Horňák. Pro něj je derby nejen fyzický, ale i psychický boj. „Očekávám vyhecovaný souboj o každý metr. Sparta musí bodovat, pokud nechce ztratit kontakt se Slavií,“ dodal v pořadu Přímák na Sport.cz.

Taktické rotace a příprava na derby

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský na čtvrteční utkání s Ajaxem nasadil pozměněnou sestavu. Do základu poslal hned pět nových hráčů oproti předchozímu zápasu proti Bohemians. „Nemáme jen silnou jedenáctku, ale 25 hráčů, kteří makají na tréninku,“ chválil svůj tým David Douděra, který odehrál celé utkání. Trenér Trpišovský pak potvrdil, že změny byly nutné, a dodal: „Zafeiris měl virózu a další kluci potřebovali odpočinek. Musíme rotovat kádrem, abychom zvládali náročný program.“

Sparta si oproti Slavii mohla po úterní remíze ve Stuttgartu užít o pár dní více odpočinku, ale trenér Lars Friis varuje, že to nemusí být rozhodující. „Hráli jsme dobře, ale opravdový reparát bude nedělní derby,“ uvedl Friis, který i přes dobrý výkon svých svěřenců připomněl, že derby je úplně jiný zápas.

Souboj o psychickou výhodu

Kromě fyzické přípravy hraje klíčovou roli i mentální nastavení hráčů. „Slavia i Sparta budou chtít nechat na hřišti všechno,“ myslí si bývalý fotbalista Tomáš Malínský. I přes náročný program a případné výmluvy na únavu věří, že derby je specifický zápas, který hráče motivuje překonat všechny překážky. „Na únavu zapomenou, jakmile vstoupí na hřiště,“ dodává Malínský.

Trenér Friis doufá, že jeho tým přijde do Edenu dobře naladěn po vydřeném bodu ze Stuttgartu. „Hráli jsme dobře a máme chuť se předvést v derby. Pocity po takovém zápase si musíme užít,“ řekl optimisticky před klíčovým duelem. I Trpišovský věří, že jeho tým dokáže zvládnout oba zápasy po sobě. Slavia si v Evropské lize upevnila svou pozici a derby by mělo být vyvrcholením jejich podzimního tažení.

Derby jako zkouška sil a ambicí

Ať už únava hraje roli, nebo ne, nedělní derby mezi Slavií a Spartou bude klíčovým bodem podzimní části Chance ligy. Oba trenéři věří svým rotovaným sestavám a oba týmy chtějí získat cenné body. Souboj v Edenu nabídne nejen vyhecovaný boj o každý centimetr hřiště, ale také náznak toho, kdo má momentálně navrch v boji o ligový titul.

další zajímavé články