sobota, 28. 09. 2024
Období po Apokalypse. Člověk si uvědomí, že sport je až druhořadá záležitost, říká kouč Opavy Zápotočný

Období po Apokalypse. Člověk si uvědomí, že sport je až druhořadá záležitost, říká kouč Opavy Zápotočný

Nachází se na čtvrtém místě tabulky, vstup do sezony jim vyšel výsledkově i herně. Ničivé povodně byly ale čára přes rozpočet. Žádný z celků první a druhé ligy je neodskákal tolik jako právě hráči Opavy, kteří ze dne na den přišli o stadion. 


  • autor: Ondřej Popper
  • , vydáno: 28. 09. 2024
  • , zdroj fotky: Slezský FC Opava

Ještě dlouho potrvá, než se na něj vrátí. “Letos se to určitě nestihne. Podle mě budeme hodně rádi, když to vyjde rok příští,“ řekl v rozhovoru pro SportWin trenér Opavy Tomáš Zápotočný.

Tomáši, jak to na opavském stadionu aktuálně vypadá? Přežilo tam vůbec něco?

"Nazval bych to obdobím po Apokalypse. V původním stavu totiž na stadionu nezůstalo vůbec nic, voda vzala úplně všechno. Místo věcí na nás v místnostech čekalo jen bahno, nejdřív jsme tedy museli vyčistit všechno od A po Z. Té práce je tam pořád spoustu."

Zažil jste už někdy podobnou spoušť?

"Osobně ještě nikdy. Tohle byla živelná katastrofa, spíš než fotbal mě ale trápí osudy zdejších lidí. Voda jim vzala střechu nad hlavou, pustošila jejich domy a byty. Viděl jsem to na vlastní oči a bylo mi to hrozně líto. Moc si přeji, aby se životy lidí vrátily zase do normálu, aby brzy bylo všechno jako dřív. V takovou chvíli si člověk uvědomí, že sport je až druhořadá záležitost."

Kde trénujete mužstvo?

"Své zázemí nám nabídly Kylešovice, kterým bych chtěl tímto moc poděkovat. Jsem rád, že jsme našli útočiště, že tu kluci mají hned dvě šatny. My trenéři sice žádnou, ale to nevadí. Upřímně říkám, že fotbal jde teď stejně stranou. Po tréninku chodíme pomáhat na stadion. Motají se tam trenéři od mini přípravek až úplně nahoru, každý přidá ruku k dílu. Stejně jako fanoušci z kotle, což je na tom nejúžasnější."

Celý klub musela tahle pohroma velmi spojit.

"Přesně tak. Jelikož jsem v Opavě zatím krátce, neměl jsem ještě šanci fanoušky tolik poznat, teď tuhle možnost ale mám. Cítím tu soudržnost mezi námi, že každému z nás jde o to samé. Všichni si přejeme, aby se tu příští rok rozjela druhá liga a nejen ona. Na rovinu ale říkám, že když vidím tu spoušť kolem, tak to bude vážně těžký."

Jak velká je to komplikace vzhledem k tomu, že sezonu jste rozjeli víc než slušně?

"První domácí zápasy odehrajeme v Hlučíně, o tech dalších se povede jednání. Znovu musím ale říct, že fotbal jde teď stranou. I když ho miluji a milovat vždycky budu, jsou důležitější věci než on. Skutečně podstatné jsou jen životy lidí."

Pořád jste na začátku své trenérské kariéry. Když to řeknu s velkou nadsázkou, berete to tak, že nyní vás už nemůže nic překvapit?

"Trochu jo. S Martinem (Vaniakem) jsme si zrovna říkali, že na tohle budeme vzpomínat fakt hodně dlouho. Tohle je zkrátka něco, na co jen tak nezapomenete."

Jinak jste v Opavě spokojený? Čistě po fotbalové stránce funguje všechno tak, jak má?

"Určitě ano. Teď nám to sice něco malinko narušilo, jinak jsem ale v Opavě šťastný (s úsměvem). V klubu pracují skvělí lidé, se kterými si rozumím, celkově jsem spokojený. Téhle štace si opravdu vážím. Věřím, že na ní vydržím co nejdéle."

Opava se chce ale vrátit do první ligy a povodně jí tento plán mohou hodně zkomplikovat. Nebo ne?

"Je to maličká nevýhoda. Hned na první dobrou ale řeknu, že nebudu žádný alibista. Nezačnu teď tvrdit, že nás povodně připravily o tomhle a tamo. Naši kluci nějak hráli a během povodní určitě nic nezapomněli. Ano, ztráta domácího hřiště je, já jsem ale životní optimista. Věřím, že všechno zlé je i pro něco dobré."

Moravské celky na vzestupu? Po Brnu může mít zajímavého majitele také Sigma, zájem o ni projevil známý český podnikatel Karel Pražák

další zajímavé články