sobota, 28. 09. 2024
Moravské celky na vzestupu? Po Brnu může mít zajímavého majitele také Sigma, zájem o ni projevil známý český podnikatel Karel Pražák

Moravské celky na vzestupu? Po Brnu může mít zajímavého majitele také Sigma, zájem o ni projevil známý český podnikatel Karel Pražák

O Sigmu Olomouc je zájem. Po nabídce americké společnosti nyní projevil zájem o koupi tohoto klubu také známý český podnikatel Karel Pražák. Olomouc tak možná čeká podobný scénář jako brněnskou Zbrojovku, která má nového majitele a nyní se chystá oznámit nového sportovního ředitele.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 24. 09. 2024
  • , zdroj fotky: SK Sigma Olomouc

V minulých týdnech se na Hané často skloňovalo jméno podnikatele Karla Pražáka v souvislosti s fotbalovým klubem SK Sigma Olomouc. Spekulace nyní nabyla oficiální podobu a samotný klub na svém webu uvedl, že obdržel nabídku od Pražákovy investiční skupiny Kaprain k zahájení jednání o možném odprodeji klubu. Výkonný výbor spolku SK Olomouc Sigma MŽ jako majoritní akcionář tohoto hanáckého fotbalové klubu na svém pondělním zasedání nabídku přijal a nyní očekává konkrétní návrh od skupiny Kaprain.

Karel Pražák, jehož majetek podle časopisu Forbes činí přibližně 12 miliard korun a který je na 42. místě v žebříčku nejbohatších Čechů, se již do prostředí českého sportu etabloval v hokejovém prostředí, a nyní by rád rozšířil své působení i ve světě fotbalu. Pražák má zájem získat většinový podíl v olomouckém klubu, a tím tak vstoupit do jeho struktury. Skupina Kaprain má pod sebou třeba hokejovou Spartu Praha, mediální dům Mafra nebo Synthesii.

Svoji roli u této nabídky měl údajně sehrát také Jaroslav Luňák, významná postava v českém sportovním prostředí. Luňák je nejen majitelem hokejového klubu v Prostějově, ale také členem dozorčí rady akciové společnosti Sigma Olomouc a výboru spolku Sigma, který má úzké vazby na současného sportovního manažera Sigmy Ladislava Mináře. Jeho rodina má také další vazby na olomoucký klub. Jedním z partnerů Sigmy je firma Nextbike, kterou spoluvlastní Luňákův syn Lukáš. Po americké společnosti Blue Crow Sports Group jde tak o druhého zájemce o koupi klubu. Nabídka Američanů byla předložena před několika měsíci a stále ji posuzuje auditorská společnost Grant Thornton, zatím bez jakéhokoliv komentáře managementu klubu.

Změny ve Zbrojovce

Podobný scénář, tedy prodej klubu, se před nedávnem uskutečnil i na jihu Moravy. Brněnskou Zbrojovku totiž momentálně vlastní Regionální hospodářská komora, která má za zády investiční skupinu OneCap.

A právě klub z jihomoravské metropole se zatím trápí i letos ve 2. lize, což nové vedení plánuje změnit. S cílem návratu mezi tuzemskou elitu, kterého chtějí Brňané dosáhnout v příští sezoně, má pomoc nový sportovní ředitel. Tím by se měl stát bývalý český reprezentant Martin Jiránek, jenž momentálně vykonává pozici skauta pro společnost Sport Invest a také ho fotbaloví příznivci mohli vídat v roli experta ve fotbalových studiích Nova Sportu.

Halinský cítí budoucnost ve Slavii, ne v Liberci. Přáli jsme si Látala, ale nabídka byla nepřijatelná, uvedl Vít Zavřel

 

další zajímavé články