sobota, 28. 09. 2024
S termínem jsme na tom zatím jakžtakž, řekl jihlavský radní Beke ke stavbě multifunkční arény. Ta nyní pokročila do své druhé poloviny

S termínem jsme na tom zatím jakžtakž, řekl jihlavský radní Beke ke stavbě multifunkční arény. Ta nyní pokročila do své druhé poloviny

Horácká multifunkční aréna v Jihlavě roste a stavba se nyní přesouvá do své druhé poloviny. Na místě má vzniknout moderní víceúčelový areál.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 25. 09. 2024
  • , zdroj fotky: HC Dukla Jihlava

Stavba Horácké multifunkční arény (HMA) v Jihlavě, která si vyžádá investici ve výši 1,9 miliardy korun, pokročila do své druhé poloviny. Momentálně probíhá montáž kovových nosníků střechy, které jsou již osazené přibližně z jedné čtvrtiny. Očekává se, že zastřešení bude dokončeno během zimních měsíců. Dokončení celé arény je pak naplánováno na přelom září a října 2025, a tento termín zůstává stále v platnosti. Tyto informace poskytl manažer výstavby za město a jihlavský radní David Beke (ODS) během úterní návštěvy předsedy Národní sportovní agentury (NSA) Ondřeje Šebka na staveništi.

NSA na tento projekt přislíbila částku 300 milionů korun a město nyní připravuje žádost o první platbu. David Beke dále uvedl, že druhá polovina stavby bude náročnější, protože bude nutné nejen dokončit střechu, ale také provést veškeré vnitřní instalace. „S termínem jsme na tom zatím jakžtakž,“ prohlásil Beke a dodal, že nedávné intenzivní deště způsobily zdržení stavby o pět dnů. První část střešní konstrukce je již nainstalovaná a další části budou postupně přidávány. Jakmile bude střecha kompletně zakryta, bude možné provádět důležité rozvody, aby byla stavba dokončena včas. „Tak, aby co nejdřív bylo na stavbě sucho a daly se dělat ty rozvody, které jsou potřeba tak, aby se všechno stihlo v termínech,“ řekl Beke.

Půjde o moderní víceúčelový areál

Ocelové střešní nosníky jsou na staveniště přepravovány v rozloženém stavu, protože jejich délka dosahuje až 60 metrů, což by znemožnilo jejich dopravu v jednom kuse. „V noci obvykle probíhají návozy prvků, které se vejdou na kamion a projedou tím uličním profilem,“ vysvětlil Beke. Na stavbě je již také připravený model budoucí fasády, na kterém se testují různé detaily konstrukce, jako například barevnost skel, ochrana proti ptákům a barva hliníkových profilů. Stavba této arény začala před rokem demolicí starého zimního stadionu. Na jeho místě nyní vzniká nový moderní víceúčelový areál, který bude sloužit nejen hokejovému klubu Dukla Jihlava, ale také pro pořádání různých sportovních utkání a společenských akcí.

V rámci projektu vznikne také nárožní budova, ve které budou obchody, pivnice, ubytování, posilovna a tělocvična. Nový areál umožní také průchod do sousedních Smetanových sadů. Město Jihlava financuje stavbu arény nejen z vlastních zdrojů, ale také za pomoci dotací. Kromě Národní sportovní agentury, která poskytne 300 milionů korun, přispívá na stavbu i Kraj Vysočina, jenž slíbil podporu projektu částkou půl miliardy korun.

Disciplinárka řešila hříšníky. Stop na čtyři zápasy obdržel olomoucký Doktor, padaly i další tresty

další zajímavé články