čtvrtek, 19. 09. 2024
Liptovský Mikuláš získal do svých řad vítěze Stanley Cupu. Kariéru kanadského obránce přibrzdilo vážné obvinění

Liptovský Mikuláš získal do svých řad vítěze Stanley Cupu. Kariéru kanadského obránce přibrzdilo vážné obvinění

Novou posilou hokejového týmu Liptovského Mikuláše se stal pětadvacetiletý kanadský obránce Cal Foote, který se slovenským klubem podepsal roční smlouvu. V jeho životopise však kromě vítězství Stanley Cupu a juniorského MS vyčnívá i jeden výrazný škraloup.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 18. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Tento hokejista má za sebou bohatou kariéru v NHL, kde odehrál 145 zápasů za týmy jako Tampa Bay Lightning, Nashville Predators a New Jersey Devils. Ve zmíněných duelech si připsal celkem 20 bodů za 5 branek a 15 gólových přihrávek. Pro slovenskou Tipos Extraligu jde o velmi významnou posilu, což podtrhuje i fakt, že Foote byl vybrán Tampou Bay v prvním kole draftu NHL 2017 z celkové čtrnácté pozice. Cal Foote má nejen zkušenosti z NHL, ale také z play-off, kde v sezóně 2021/22 přidal dalších 13 bodů a s Tampou Bay Lightning slavil zisk Stanley Cupu. Kanadský zadák pochází z hokejové rodiny, neboť jeho otec Adam Foote patří mezi legendy NHL a Cal tak kráčel v jeho šlépějích. Jeho otec získal během své kariéry získal dva Stanley Cupy a stal se ikonou hokeje. Calův bratr Nolan Foote se v současné době nachází v organizaci New Jersey Devils, kde pokračuje v rodinné tradici.

Footovu kariéru zastínilo vážné obvinění

Kariéra Cala Footea je však zastíněna vážnými obviněními z trestného činu. Na mistrovství světa juniorů v roce 2018 sice s Kanadou vybojoval zlatou medaili, na začátku letošního roku však byl spolu s dalšími čtyřmi hráči tohoto kanadského výběru obviněn kanadskou policií ze znásilnění neznámé ženy. Spolu s ním čelí tomuto obvinění také Carter Hart, Alex Formenton, Dillon Dubé a Michael McLeod. Případ nadále vyvolává pozornost a zůstává předmětem vyšetřování. Navzdory těmto obviněním je angažování Cala Footea pro Liptovský Mikuláš výrazným krokem vpřed, protože hráč s jeho zkušenostmi a kvalitou může týmu významně pomoci. Jeho kariéra v NHL a zlatá medaile z mistrovství světa 2018 ukazují, že jde na slovenské poměry o nadstandardního hráče. Klub doufá, že jeho příchod přinese zlepšení výkonů týmu v nadcházející sezoně slovenské Tipos Extraligy, kterou Liptovský Mikuláš odstartuje už v pátek na ledě Žiliny.

Dali jsme zapomenout na nevýrazné výkony v Lize mistrů, hodnotil Kořenář úspěšný vstup do nové sezony

další zajímavé články