čtvrtek, 19. 09. 2024
Budu hrát tak dlouho, jak to jen bude možné, vzkázal Crosby po očekávaném prodloužení smlouvy

Budu hrát tak dlouho, jak to jen bude možné, vzkázal Crosby po očekávaném prodloužení smlouvy

Sedmatřicetiletý hokejový útočník a dlouholetý kapitán Pittsburgh Penguins Sidney Crosby se rozhodl prodloužit svou smlouvu s klubem o další dvě sezony.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 17. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Nový kontrakt, který začne platit od sezóny 2025/26, má hodnotu 17,4 milionu dolarů, což znamená, že si Crosby vydělá průměrně 8,7 milionu dolarů ročně. Crosby se tak stane součástí Penguins minimálně do svých 39 let. Crosbyho cesta v NHL začala v roce 2005, kdy byl draftován Pittsburghem z prvního místa. Od té doby odehrál celou svou kariéru v dresu Penguins a stal se jedním z nejvýznamnějších hráčů v historii nejen klubu, ale i celé NHL. V základní části odehrál celkem 1272 zápasů a s 1596 body (592 gólů a 1004 asistencí) mu patří desáté místo v historických statistikách NHL. V play off přidal dalších 180 zápasů, ve kterých nasbíral 202 bodů (71+131). S Penguins získal třikrát Stanley Cup, konkrétně v letech 2009, 2016 a 2017.

Crosby se chce s Pittsburghem vrátit do play off

V posledních dvou sezónách však Penguins nedokázali postoupit do play off, což je výzva, kterou chce Crosby se svým týmem v budoucnu překonat. V současnosti Crosby vstupuje do posledního ročníku svého dvanáctiletého kontraktu, který podepsal 1. července 2012 a který mu zajišťoval 8,7 milionu dolarů ročně. Generální manažer Pittsburgh Penguins Kyle Dubas o Crosbyho významu pro klub řekl: „Neexistují slova, která by správně popsala, co Sidney Crosby znamená pro hokej, město Pittsburgh a organizaci Penguins. Sidney je nejlepší hráč své generace a jeden z nejlepších hráčů v historii tohoto sportu."

Crosby i ve svém věku nadále dominuje. V minulé sezóně odehrál všech 82 zápasů základní části a nasbíral 94 bodů (42+52), čímž se stal nejproduktivnějším hráčem svého týmu a v celkovém bodování NHL obsadil 12. místo. Jeho 42 gólů bylo nejvíce od sezóny 2016/17, kdy Penguins dovedl ke druhému Stanley Cupu v řadě. Na nedávné Media Tour NHL v Las Vegas se Crosby vyjádřil k otázce, jak dlouho hodlá ještě hrát: „Tak dlouho, jak jen to bude možné. Myslím, že dokud v té pozici nejste, tak to zkrátka nevíte. Momentálně se cítím opravdu dobře. Mám stejnou vášeň, jakou jsem měl, když jsem přišel do ligy."

Kariéra kanadského forvarda zahrnuje i významné mezinárodní úspěchy. S kanadskou reprezentací získal dvě zlaté olympijské medaile v letech 2010 a 2014 a v roce 2015 triumfoval na mistrovství světa v Praze, což z něj činí člena prestižního Triple Gold Clubu. Na všech těchto turnajích navíc vedl svůj tým jako kapitán.

Že je většině nováčků v Kometě přes třicet? Já těmto hráčům věřím, hlásí nový kouč

brněnského celku

další zajímavé články