úterý, 17. 09. 2024
Průlom v dopingové kauze. Hradec Králové dostal pokutu a kontumaci zápasu

Průlom v dopingové kauze. Hradec Králové dostal pokutu a kontumaci zápasu

Po měsících nejistoty, vyšetřování a spekulací je dopingová kauza hokejového týmu Mountfield HK konečně uzavřena. Disciplinární komise Tipsport extraligy rozhodla o potrestání klubu pokutou ve výši dvou milionů korun a o kontumaci jednoho zápasu kvůli porušení antidopingových pravidel. Případ tří hráčů Mountfieldu, Kevina Klímy, Graeme McCormacka a Martina Štohanzla, kteří měli po zápase s Vítkovicemi v dubnu 2023 pozitivní dopingové testy, byl jedním z nejsledovanějších skandálů v českém hokeji.


  • autor: Ivo Beroun
  • , vydáno: 11. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Všechno začalo 9. dubna 2023 po zápase, ve kterém Mountfield HK podlehl Vítkovicím 1:2. Tři hokejisté byli vybráni k dopingové kontrole, která ukázala přítomnost zakázaných látek. Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl se tak dostali do středu vyšetřování, které následně vedlo k jejich dočasnému zákazu činnosti. Národní rozhodčí soud pro sport v lednu 2024 rozhodl o desetiměsíčním zákazu činnosti pro všechny tři hráče. Od 9. února 2024 se mohli opět zapojit do zápasů, ale trest pro klub zůstal nevyřešen. Komplikace nastaly také kvůli odvolání Antidopingového výboru, které celý proces prodloužilo, uvádí web hokej.cz.

Liberec se těší na sezonu. S novým kapitánem cílí na TOP4

Až těsně před začátkem nového ročníku extraligy se věci pohnuly kupředu. Ředitel extraligy Martin Loukota vysvětlil, že řízení trvalo dlouho kvůli složitosti případu a že rozhodnutí muselo padnout před začátkem nové sezóny. „Naší snahou bylo rozhodnout co nejdříve, ale délka vyšetřování zásadně limitovala naše kroky,“ uvedl Loukota.

Disciplinární trest pro Mountfield HK

Disciplinární komise pod vedením Viktora Ujčíka nakonec rozhodla o uložení pokuty a kontumaci zápasu proti Vítkovicím. Klub byl potrestán za to, že antidopingová pravidla porušili více než dva hráči. Výše pokuty byla stanovena na dva miliony korun, přičemž komise zohlednila spolupráci Mountfieldu HK během celého řízení. Uvažovalo se také o možnosti odečtu bodů nebo odebrání stříbrných medailí z předchozí sezóny, ale kvůli časovému odstupu to nebylo reálné. „Při určování výše trestu jsme zohlednili nápravné kroky klubu a jeho spolupráci s vyšetřovateli. Nakonec jsme se rozhodli pro pokutu a kontumaci konkrétního zápasu,“ uvedl Ujčík. „Odečet bodů by byl obtížný vzhledem k časovému odstupu a principu předvídatelnosti trestů,“ dodal předseda disciplinární komise.

Generální manažer Mountfieldu Aleš Kmoníček už je s rozhodnutím obeznámen a klub má deset pracovních dnů na obdržení písemného odůvodnění. Hradec Králové se podle extraligového řádu může ještě odvolat k Odvolací komisi ELH.

další zajímavé články