úterý, 17. 09. 2024
Hokejové MS opět v Česku už v roce 2029?

Hokejové MS opět v Česku už v roce 2029?

Česko by mohlo opět přivítat světový hokejový šampionát, tentokrát ve spolupráci s Maďarskem! Prezident českého hokejového svazu Alois Hadamczik potvrdil, že probíhá intenzivní jednání o spolupořádání mistrovství světa v roce 2029, a to v Brně a Budapešti.


  • autor: Ivo Beroun
  • , vydáno: 11. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Hadamczik vysvětlil, že první impulz přišel od maďarské strany. „Prezidentka Maďarské hokejové federace Zsuzsanna Kolbenheyerová mi zavolala s tím, že by ráda probrala možnost společné organizace MS. Souhlasil jsem, že je to skvělý nápad, který by se mohl spojit s novou halou v Brně,“ uvedl Hadamczik pro web Komety. Podle něj je Brno ideálním kandidátem díky fanouškům, moderní aréně a skvělému dopravnímu spojení s Budapeští, uvádí web Hokej.cz.

Budoucnost ženského hokeje! Elitní hráčka, mentorka a trenérka vede nadějné mladé hokejistky

Hadamczik rovněž zdůraznil, že Maďaři neočekávají, že by Česko muselo na oplátku spolupořádat jejich budoucí akce, což je pro český svaz výhodné. V současnosti se jedná o ústní dohodu, kterou bude potřeba projednat s Mezinárodní federací ledního hokeje (IIHF).

Budapešť a Brno jako hokejové metropole

Budapešť nabízí moderní multifunkční halu MVM Dom s kapacitou přes 17 tisíc diváků, zatímco v Brně se plánuje otevření nové haly pro 13 300 fanoušk v roce 2026. Společná kandidatura tak dává smysl z hlediska kapacit i geografické dostupnosti. Pro Maďarsko je tato akce obrovskou příležitostí, jak pozvednout úroveň domácího hokeje a přitáhnout více fanoušků k tomuto sportu. I když je vize MS 2029 v Brně a Budapešti lákavá, definitivní rozhodnutí bude na IIHF. Hadamczik však věří, že projekt má reálné šance na úspěch. Pokud by mezinárodní federace dala zelenou, elitní světové týmy by se do Česka vrátily už pět let po posledním šampionátu v roce 2024.

 

další zajímavé články