úterý, 17. 09. 2024
Češi si chtějí napravit reputaci v zápase s Ukrajinou. Hašek očekává mnohem lepší výkon

Češi si chtějí napravit reputaci v zápase s Ukrajinou. Hašek očekává mnohem lepší výkon

České fotbalisty čeká v úterý druhý zápas čtvrtého ročníku Ligy národů proti Ukrajině, čímž zakončí zářijový program. Trenér Ivan Hašek věří, že se jeho týmu podaří v pražském Edenu odčinit sobotní debakl 1:4 v Gruzii.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 10. 09. 2024
  • , zdroj fotky: TONDA TRAN/CNC/Profimedia

Případná ztráta by výrazně zkomplikovala pro český tým boj o vítězství ve čtyřčlenné skupině B1. Hašek avizoval, že plánuje řadu změn v sestavě. Česká reprezentace v Tbilisi předvedla nepovedený výkon, poprvé od debaklu 0:4 s Portugalskem v roce 2022 inkasovala čtyři góly v jednom utkání. V posledních čtyřech duelech reprezentace nezvítězila, přičemž třikrát prohrála. Zápas proti Ukrajině je tak pro české fotbalisty klíčový. „Náš výkon proti Gruzii byl hrůzostrašný. Musíme se revanšovat a ukázat úplně jinou tvář. Na hřišti musí být vidět úplně jiný tým. Musíme s Ukrajinou vyhrát, jinak nemáme šanci v téhle skupině Ligy národů uspět," řekl Hašek, který v pátek oslavil své 61. narozeniny.

Vstup do nového ročníku Ligy národů nevyšel ani Ukrajincům, kteří kvůli válce s Ruskem hráli svůj domácí zápas proti Albánii v pražském azylu na Letné a překvapivě prohráli 1:2. „Prohráli jsme s Albánií, ale šlo o první zápas, v němž se může stát cokoliv. Podívejte na Čechy, kteří prohráli 1:4. Musíme se hlavně zamyslet sami nad sebou a předvést jinou hru v obraně," prohlásil ukrajinský trenér Serhij Rebrov. Postup do elitní divize A Ligy národů si zajistí pouze vítěz skupiny, zatímco poslední tým sestoupí do nižší úrovně. Novinkou soutěže je také play off, které se týká týmů na druhých a třetích místech v divizích B a A. Liga národů zároveň nabízí dodatečnou šanci bojovat o postup na mistrovství světa v roce 2026.

Vzájemná bilance hovoří ve prospěch Ukrajiny

Ukrajina má s Českem historicky dobré výsledky. Vzájemně se střetli pětkrát, přičemž Ukrajinci vyhráli čtyři z těchto zápasů. Posledním vzájemném klání v Plzni v roce 2021 skončilo remízou 1:1. Češi však chtějí potvrdit svou silnou bilanci na domácím hřišti, kde prohráli jen jeden z posledních 19 zápasů. „Hrajeme doma, bude to úplně jiný zápas než s Gruzií. Musíme špatný výkon napravit. Zavinili jsme si to sami, musíme se z toho sami dostat," zdůraznil Hašek.

Kvůli zranění opustil tým levý obránce Matěj Ryneš, do sestavy se naopak vrací útočník Tomáš Chorý po odpykání trestu. Zápas s Ukrajinou se odehraje v pražském Edenu, kde se očekává plný stadion. O tento duel je velký zájem, a to nejen mezi českými fanoušky, ale také mezi ukrajinskými, kterých se na Letné během zápasu s Albánií sešlo přes 15 tisíc.

Dobře vím, jak se Ivan cítí. Mě po remíze v Severním Irsku svlékli úplně donaha, zastal se Rada Haška a pustil se do hráčů

další zajímavé články