čtvrtek, 19. 09. 2024
Zábranský je ze hry o fotbalovou Zbrojovku venku. Kdo nakonec převezme trápící se klub?

Zábranský je ze hry o fotbalovou Zbrojovku venku. Kdo nakonec převezme trápící se klub?

Libor Zábranský nakonec nebude majitelem fotbalové Zbrojovky Brno. Přestože se na přelomu dubna a května objevily informace, že 80 procent akcií klubu má přejít do jeho vlastnictví, situace se nakonec vyvinula jinak.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 03. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Zábranský, který je rovněž vlastníkem hokejové Komety Brno, informoval na webových stránkách extraligového klubu o tom, že se nakonec nestane majitelem fotbalové Zbrojovky. Představenstvo Regionální hospodářské komory Brno (RHK Brno) totiž odsouhlasilo využití svého předkupního práva, které měla jako minoritní akcionář na základě smlouvy s dosavadním majitelem klubu Václavem Bartoňkem. Potvrzení tohoto rozhodnutí přinesl i předseda představenstva RHK Brno Ladislav Chodák.

Zbrojovka na konci dubna informovala veřejnost o připravovaném převodu většinového podílu akcií na Zábranského. Přestože smlouva o převodu akcií zůstávala po několik měsíců nepodepsaná, 23. srpna se Zábranský a Bartoňek konečně dohodli a kontrakt uzavřeli. Krátce poté se však RHK Brno rozhodla využít své předkupní právo, a to v rámci desetidenní lhůty, kterou měla podle smlouvy k dispozici. „Minulý týden jsem se setkal s předsedou hospodářské komory panem Ladislavem Chodákem a dnes ráno jsem měl další schůzku, tentokrát nejen s ním, ale i s Václavem Bartoňkem. Při této schůzce mi pan Chodák oznámil, že představenstvo Regionální hospodářské komory Brno jednomyslně odsouhlasilo využití předkupního práva. To je samozřejmě legitimní, protože toto ujednání bylo zakotveno ve smlouvě s Václavem Bartoňkem,“ uvedl Zábranský.

Zábranský výsledky jednání respektuje

Výsledky jednání Zábranský respektuje. „Možná můj záměr vstoupit do Zbrojovky urychlil další jednání o změně majitele klubu. Jak jsem několikrát zdůrazňoval, mým hlavním cílem bylo Zbrojovce pomoci. Teď je na budoucích majitelích, kteří budou oznámeni po řádné valné hromadě, aby ukázali, co umí a jaké mají s klubem plány do budoucna,“ prohlásil bývalý hokejista Vsetína a Sparty.

V krátkém společném prohlášení uvedli Chodák a ředitel RHK Brno Čeněk Absolon, že společnost „chápe transakci nikoliv jako obchodní, ale jako společensky odpovědnou.“ O změně vlastníka Zbrojovky se spekulovalo již od doby, kdy tým na jaře loňského roku sestoupil do druhé ligy. Místo návratu mezi elitu se však klub trápil a nepodařilo se mu dosáhnout kýžených výsledků. V určité fázi měla do klubu vstoupit investiční skupina Portiva, která plánovala získat podíl ve výši 61 procent a měla mít také předkupní právo na odkup zbylých akcií. Nicméně, tato transakce se nakonec neuskutečnila a klub o tom informoval veřejnost v dubnu.

Zbrojovka se nadále potýká s problémy. Aktuálně se jí nedaří ani ve své druhé druholigové sezoně. Tým, který v loňském ročníku skončil na devátém místě, letos vyhrál jen dva z osmi úvodních zápasů a krčí se na dvanáctém místě tabulky, přičemž ho od pásma sestupu dělí pouhé dva body.

Liga mistrů nebyla jediným lákadlem, zdůraznil po příchodu do Sparty belgický zadák Elias Cobbaut

další zajímavé články