pondělí, 16. 09. 2024
Začíná házenkářská extraliga II: Které týmy by mohly ohrozit nadvládu Karviné a Plzně?

Začíná házenkářská extraliga II: Které týmy by mohly ohrozit nadvládu Karviné a Plzně?

Během léta bylo v zákulisí českých házenkářských klubů opět rušno. Někteří svůj kádr jen vhodně doplnili, jiní se rozhodli pro větší řez a jejich soupiska prodělala několik změn. Pojďme se v následujícím článku podívat, které týmy by mohly ohrozit nadvládu Karviné a Plzně.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 03. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Karviná otevře nový ročník házenkářské Chance extraligy již v úterý podvečer přehrávkou 1. kola se Strakonicemi. Také letos bude obhájce titulu patřit společně s Plzní k největším favoritům české extraligy. Jejich dominanci budou chtít ohrozit i další účastníci Chance extraligy. Tady je shrnutí těch, kteří k tomu mají po letních změnách v sestavě asi nejblíže.

HC Lovosice

V případě Lovosic se jedná o nejsnadnější tip. Bronzový medailista z posledních dvou ročníků udržel kádr téměř kompletně pohromadě, výjimkou byli pouze odchody gruzínského reprezentanta Giorgie Dikhaminji a izraelského gólmana Toma Shem Tova. Opačným směrem pak přišel z Talentu Plzeň Martin Říha, a z týmu slovenského mistra Tatranu Prešov doplnil Lovce ukrajinský legionář Danylo Khaian.

Na nový ročník se Lovosice naladily mimo jiné vítězstvím na 20. ročníku Memoriálu Františka Arnošta. Zkušený celek se bude v nové sezoně opírat o brankáře Artura Adamíka, zkušené duo Jiří Motl a Pavel Horák, a také o nejlepšího střelce loňského ročníku Jana Kupa. Další výrazné postavy Marek Hniďák, Pavel Chotěborský a Jaroslav Trkovský rovněž zůstávají, čímž by tentokrát mohly Lovosice konečně prolomit semifinálové prokletí.

SKKP Handball Brno

V Králově Poli výborně v posledních letech výborně pracují nejen po sportovní stránce, ale také v oblasti marketingu. Klub před sezonou oznámil příchod nejednoho partnera, což se projevilo i na skladbě kádru. V Brně si v příštím ročníku zahraje třeba nejlepší střelec uplynulé extraligové sezony Alexander Moješcik, nebo bývalý reprezentant Marek Monczka.

Stejně jako loni budou Jihomoravané sbírat zkušenosti v Evropském poháru, v domácí soutěži by pak rádi vylepšili loňské 5. místo a pronikli minimálně mezi elitní čtyřku. Brno má momentálně vyváženou soupisku, na které se objevuje i několik příslibů do budoucna. Pokud bych si měl vsadit na jeden tým, který nahradí Kopřivnici mezi nejlepší čtyřkou, bude jím právě Brno. V jeho případě by mě ovšem nepřekvapil ani postup v následném semifinále.

HC Robe Zubří

Zubří vyhlásilo před následující sezonou útok na medaile. Valaši chtějí začínat play-off na domácí půdě a zvládnout následné čtvrtfinále. K tomu by jim mohla pomoci zkušenost reprezentační opory Jakuba Hrstky, který se po letech v zahraničí vrací domů. Spolu s ním klub posílí i další odchovanec Petr Šlachta, jenž rovněž před nedávnem pravidelně oblékal dres národního týmu.

Zajímavou akvizicí je pak polská levoruká spojka Ignacy Bak. Ten pro si pro změnu vyzkoušel atmosféru v polské reprezentační kabině, když si připsal celkem 7 startů za tuto zemi. Zubří má k návratu na výsluní přispět i nový kouč Ondřej Mika, jenž si díky svým kontaktům ve Francii vyhlédl posilu na pozici pravého křídla v osobě Natana Paquioma. S jeho výkony v přípravě byl sám Mika velmi spokojen. „Určitě je to dobrý hráč na naši extraligu. Zatím se mu tady moc líbí a věřím, že bude platným členem týmu. Mírným problémem je jazyková bariéra, ale i na tom už během krátké chvíle docela zapracoval,“ prozradil nový zuberský lodivod.

Zubří tak poskládalo velmi zajímavý kádr, který navíc zapadá do herní koncepce Ondřeje Miky. „Chceme oproti minulé sezoně zpevnit obranu a vyrážet rychle nahoru,“ upřesnil Mika. Valaši budou jedním z týmů, který má potenciál prolomit dominanci Karviné a Plzně.

HC Dukla Praha

Pražané vstoupí do nového ročníku s bývalým reprezentačním koučem Danielem Kubešem na lavičce. Loni se Dukle příliš nedařilo, v základní části obsadila 5. příčku a po následném play-off skončila na 6. místě.

Tým z hlavního města však výrazně posílil v brankovišti i v poli, poměrně mladý kádr totiž doplnila ikona plzeňského úspěchu Karel Šmíd a také reprezentační křídelník Jan Blecha. V přípravě si Pražané vyzkoušeli konfrontaci například s účastníkem čtvrtfinále posledního ročníku Ligy mistrů Veszprémem, kterému podlehli 40:29.

Začíná házenkářská extraliga. Přinášíme exkluzivní shrnutí TOP 5 nejzvučnějších letních příchodů

další zajímavé články