neděle, 15. 09. 2024
Začíná házenkářská extraliga. Přinášíme shrnutí TOP 5 nejzvučnějších letních příchodů

Začíná házenkářská extraliga. Přinášíme shrnutí TOP 5 nejzvučnějších letních příchodů

Během léta bylo v zákulisí českých házenkářských klubů opět rušno. Někteří svůj kádr jen vhodně doplnili, jiní se rozhodli pro větší řez a jejich soupiska prodělala několik změn. Pojďme se v následujícím článku podívat na TOP 5 největších přestupů.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 03. 09. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Karviná otevře nový ročník házenkářské Chance extraligy již v úterý podvečer přehrávkou 1. kola se Strakonicemi. Tím tak pro jednotlivá klubová vedení končí náročné léto, během kterého ladila finální skladbu svých kádrů. Své nové hráče lovili jak na tuzemských palubovkách, tak i v zahraničí. Kterých pět přestupů zahýbalo nejvíce předsezónním rozpoložením?

Vojtěch Patzel (HCB Karviná)

Po dvou letech v německém klubu Lübeck Schwartau se do dobře známého prostředí vrací Vojtěch Patzel. Pětadvacetiletá spojka prožila v dresu Karviné úspěšné dva roky, během nichž výrazně přispěla ke stříbrné pozici v roce 2021 i k zisku mistrovského titulu o rok později. Patzel si tak v Karviné vyzkouší spolupráci se svým bratrem Jonášem, která se osvědčila třeba i reprezentačnímu trenérovi Xavieru Sabatemu.

Alexander Moješcik (SKKP Handball Brno)

Brno na poslední chvíli získalo výraznou posil z řad konkurenčního Frýdku-Místku. Tou je jednadvacetiletá střední spojka Alexander Moješcik, který byl v uplynulé sezoně druhým nejlepším střelcem celé soutěže. Moješcik patří k velkým příslibům české házené a není divu, že přestup nelibě nesl jeho bývalý chlebodárce. Frýdek-Místek se dokonce rozhodl bránit u Českého svazu házené, neboť má s hráčem stále platný kontrakt. S odvoláním však prozatím neuspěl a Moješcik by tak měl nastupoval za Kénik, čímž se klub z jihomoravské metropole řadí k černým koňům celé extraligy.

Jakub Hrstka (HC Zubří)

Český reprezentant se po několika úspěšných letech vrací do svého rodného Zubří. Čtyřiatřicetiletý křídelník se řadí k největším osobnostem české extraligy, a hodně si od něj slibují také na Valašsku. Hrstka přichází na pozici levého křídla, kterou loni zastával druhý nejlepší střelec Tomáš Mičkal. Trenér Ondřej Mika tak bude mít na tomto postu k dispozici úderný arzenál, ani jednoho z hráčů však na jinou pozici předělávat nehodlá. „Nemáme to v plánu. Kuba však bude mít v případě přechodu naší obranné hry na systém s jedním či dvěma vysunutými obránci roli jednoho z těch hrotů, kteří napadají rozehrávku,“ uvedl pro náš web nový kouč Valachů. Hrstka zatím odehrál za českou reprezentaci 192 utkání, ve kterých nasázel 736 gólů. Do Zubří přichází z německého Dessau-Rosslaur.

Jan Blecha (Dukla Praha)

Také pražská Dukla lovila akvizice v Německu. Její řady od nového ročníku rozšíří jednatřicetiletý křídelník Jan Blecha, který už rovněž ví, jaké to je zahrát si za národní tým. Blecha si v reprezentaci doposud připsal 30 startů, v nichž se mezi střelce zapsal v jednapadesáti případech. Blecha tak je vítanou posilou nového kouče Daniela Kubeše, spolu s ním se do hlavního města stěhuje z Plzně také brankář Karel Šmíd. Pražané by tak mohli být dalším celkem, který zamíchá kartami na předních příčkách české extraligy.

Petr Šlachta (HC Zubří)

Další hráč, který má za sebou reprezentační minulost. V národním dresu nasbíral celkem 91 starů, během nichž zaznamenal 76 branek. Naposledy působil v německém Aue. Petr Šlachta je rovněž odchovancem Zubří, které letos bude znovu po letech cílit na medaile. „Chceme vstupovat do play off na domácí půdě, a poté zvládnout čtvrtfinále,“ nechal se slyšet na tiskové konferenci trenér Ondřej Mika. Ten si od Šlachty slibuje hodně zejména směrem dozadu, kde Zubří loni tlačila bota. „Jsem přesvědčen, že nám Petr pomůže zpevnit obranu. Z té budeme chtít chodit rychle nahoru,“ doplnil Mika.

V kotli mě oslovuje míň lidí, než když si sednu na tribunu, líčí Pastrňák ohledně fotbalového fandění

další zajímavé články