středa, 18. 09. 2024
České kluby v Evropě zazářily. Kdo z hráčů si řekl o pozornost v elitních soutěžích?

České kluby v Evropě zazářily. Kdo z hráčů si řekl o pozornost v elitních soutěžích?

Čtyři české kluby v pohárové Evropě. Takovou solidní vizitkou se může letos pochlubit Chance liga, která tak znovu potvrdila, že je fotbal v naší zemi na vzestupu.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 30. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Kromě týmových úspěchů jsme však mohli sledovat i zajímavé individuální výkony některých českých hráčů, kteří nejenže si řekli o pozornost reprezentačního trenéra Ivana Haška, ale také o přestup do kvalitnější soutěže. 

Martin Vitík

Talentovaný stoper pražské Sparty opět potvrdil, že v něm dříme opravdu velký potenciál. Ačkoliv se po jeho nešťastném zákroku ve vápně pískal pokutový kop ve prospěch Malmö, Vitíka to do dalšího průběhu příliš neovlivnilo. Jednadvacetiletý stoper vyhrál spoustu soubojů včetně těch hlavičkových, čímž chvílemi uváděl hostující hráče do rozpaků. Po odchodu plzeňského Robina Hranáče do Hoffenheimu se tak českému fotbalu rýsuje další zajímavé jméno na pozici stopera. Není tak divu, že Vitíka i tentokrát povolal na reprezentační sraz kouč národního týmu Ivan Hašek. Přestupu by se pak Vitík mohl dočkat v nejbližší době, neboť se o jeho služby zajímá hned několik evropských klubů. Největším aspirantem na jeho zisk je nyní italská Bologna.

Matěj Ryneš

Vynikající levá noha zdobí dalšího letenského odchovance Matěje Ryneše. Ten se ve Švédsku prezentoval výborným výkonem, který navíc korunoval důležitým gólem, když ze střední vzdálenosti zvyšoval na 2:0. Třiadvacetiletý levý wingback rovněž zaujal Ivana Haška a dočkal se premiérové pozvánky do českého národního týmu, kde by si rovněž mohl říct o větší pozornost evropských klubů. Aktuálně má podle Livesportu člen základní sestavy Sparty tržní hodnotu 2,4 milionu eur. Dá se však předpokládat, že bude vzhledem k nabytým zkušenostem z Ligy mistrů a reprezentace strmě růst.

Brian Priske: Zápas proti Spartě bude pro mě výjimečný zážitek

Lukáš Provod

Sedmadvacetiletý záložník měl k přestupu na výrazně prestižnější adresu nakročeno již dříve, jeho kariéru však přibrzdilo vážné zranění kolene. Ve středeční odvetě Slavie proti Lille však Provod ukázal, že výkony z dřívější doby dokáže v některých zápasech zopakovat. Provod se mimo jiné blýskl několika pohlednými individuálními akcemi, jako například tou z 22. minuty, po které z nadějné pozice poslal Tomáš Chorý míč mimo branku. Provodův výkon zaujal natolik, že se stal se známkou 7.3 druhým nejlepším hráčem zápasu po svém spoluhráči Zafeirisovi. Na případné uskutečnění přestupu však má slávistický středopolař nejvyšší čas, neboť letos v říjnu oslaví osmadvacáté narozeniny. Pomoci by mu mohl i parádní gól do sítě z Portugalska z nedávného mistrovství Evropy.

Antonín Kinský

Brankář pražské Slavie se chopil příležitosti po zranění Jindřicha Staňka ve velkém stylu a zdá se, že českého reprezentanta do branky jen tak nepustí. Kinský disponuje výbornou hrou nohama a ve svých jednadvaceti letech působí nesmírně klidným a sebevědomým dojmem. Proti gólové střele Zhegrovy byl Kinský takřka bez šance, ještě předtím navíc senzačně zneškodnil pokus Gudmundssona ze 47. minuty a držel dál postupové šance svého týmu. Neméně důležitý byl pak jeho zákrok z 22. minuty proti střele Haraldssona z hranice vápna. Nová slávistická jednička zatím zanechává při své premiéře v evropských pohárech skvělý dojem.

Pavel Šulc

Byl aktivní, bojoval a snažil se vzít to ve finální fázi několikrát na sebe. Třiadvacetiletý Šulc, který loni nasázel osmnáct ligových branek a podle poslední nominace Ivana Haška se nejspíš ustálil v národním týmu, patřil k tahounům Viktorie i na půdě Hearts. Po jeho pěkném vysunutí se tváří v tvář brankáři Gordonovi ocitl útočník Západočechů Vašulín, nabídnutou příležitostí ovšem pohrdl. Šulc však znovu ukázal, že se o něj bude moci Plzeň v letošním ročníku opřít, a rozhodně by se nebránil ani přestupu do některé z prestižnějších soutěží. Pokud se mu podaří navázat na loňskou sezonu, mohl by se dočkat už během příštího léta.

Lukáš Červ

Další klenot plzeňské Viktorie. Červ ve středu pole po boku Lukáše Kalvacha předvádí výborné výkony, které jsou založené na jeho fyzicky náročném stylu. Třiadvacetiletý záložník svádí nespočet soubojů, a navíc se dokáže prosadit i střelecky, jako tomu bylo naposledy na půdě Hearts. Utišenou přízemní ranou na bližší tyč mezi nohama obránce dal definitivní razítko na postup Viktoriánů. I díky tomu se stal nejlepším hráčem odvetného duelu, a také on zavítá na nejbližší reprezentační sraz.

Vasil Kušej

Také Kušej už ví, jaké to je obléknout reprezentační dres. Čtyřiadvacetiletý křídelník sice prodělal v minulých měsících pokles formy, v novém ročníku se mu ovšem alespoň prozatím daří. V odvetě na půdě Paksi se do střelecké listiny sice nezapsal, nakonec se však mohl radovat společně s týmem z vítězství 0:3 a postupu do hlavní fáze Konferenční ligy. Kušej opět využíval svojí hlavní zbraň, kterou je rychlost, a pokud se mu dobře povede i v základní části třetí nejlepší evropské soutěže, bude mít Mladá Boleslav co dělat, aby odolávala nabídkám na tohoto hráče.  

 

další zajímavé články