pondělí, 16. 09. 2024
Balkánské týmy jsou doma velmi nebezpečné, prohlásil po povedeném vstupu do kvalifikace o ME trenér českých volejbalistů Jiří Novák

Balkánské týmy jsou doma velmi nebezpečné, prohlásil po povedeném vstupu do kvalifikace o ME trenér českých volejbalistů Jiří Novák

Čeští volejbalisté zahájili kvalifikaci na mistrovství Evropy 2026 úspěšně, když dokázali zvítězit v prvním zápase proti Černé Hoře. Za úvodním vítězstvím ve skupině se ohlédli trenér Jiří Novák a kapitán týmu Adam Zajíček.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 27. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Přestože utkání nezačalo pro český tým dobře a první set prohráli, nakonec se jim podařilo otočit vývoj zápasu a zvítězit 3:1 na sety. Tento výsledek je tak skvělým vykročením k postupu na závěrečný turnaj. Češi se nyní soustředí na další utkání, které je čeká ve čtvrtek v Táboře proti Norsku. Ve skupině C, kde se nacházejí tři týmy, postoupí na mistrovství Evropy vítězové skupin a pět nejlepších týmů z druhých míst. Odvety se pak budou hrát příští rok v srpnu.

V zápase proti Černé Hoře se čeští volejbalisté celý zápas potýkali s problémy na servisu, kde udělali celkem 21 chyb. Nejvíce z nich zaznamenal univerzál Patrik Indra, který při podání chyboval hned sedmkrát, a také blokař Jakub Klajmon, který přidal dalších šest špatných pokusů. Černohorci toho v prvním setu dokázali využít, a navíc přesně útočili, což jim přineslo vítězství 25:20. Ve druhé sadě přišla změna na palubovce, když na místo Daniela Čecha nastoupil smečař Martin Licek. To se nakonec ukázalo jako klíčový faktor, neboť český tým začal hrát lépe a vyhrál celý set 25:18. Třetí sada pak nebyla vůbec jednoduchá, protože Češi zpočátku prohrávali až o pět bodů, konkrétně 12:17. Nicméně díky skvělé obraně a několika úspěšným blokům, zejména v závěru setu, dokázali čeští hráči srovnat skóre a nakonec zvítězit 25:22. O rozhodující body se postaral Adam Zajíček.

Rozhodující byl zvrat ve čtvrté sadě

Ve čtvrtém setu čeští volejbalisté přišli o tříbodový náskok těsně před koncovkou, ale díky bloku nahrávače Luboše Bartůňka se vrátili do vedení a vyhráli set 25:21, čímž si zajistili celkový triumf v tomto duelu. Nejlepším hráčem českého týmu byl smečař Lukáš Vašina, jenž si na konto připsal 20 bodů. S tučným příspěvkem 16 bodů nezůstal pozadu ani Patrik Indra. „Jsem moc rád za vítězství. Balkánské týmy doma jsou velmi nebezpečné. Dali jsme do sestavy tři kluky, kteří nemají takové zkušenosti s takovými těžkými zápasy. Emocionálně to pro ně bylo složité. Naštěstí potom ti zkušenější, na které jsme spoléhali, to parádně odtáhli,“ pochválil své svěřence trenér Jiří Novák.

Také kapitán Adam Zajíček potvrdil, že se vítězství nerodilo jednoduše. „Černohorci na nás byli skvěle připravení, bojovali o každý míč a my jsme tím byli dosti zaskočení. Museli jsme si říct, co a jak máme změnit, přizpůsobit se hře, protože nám nefungovaly jisté věci, ve které jsme doufali. Dost jsme se nadřeli, ale tři veledůležité body se počítají,“ řekl Zajíček. Po prvním utkání jsou Češi ve skupině C druzí za Norskem, které ve svém úvodním zápase porazilo Černou Horu 3:0. Nyní je před českým týmem důležité utkání proti Norsku, které může výrazně ovlivnit jejich šance na postup na mistrovství Evropy 2026.

Trénink jsem ukončil z preventivních důvodu, zdůraznil Alcaraz před US Open

další zajímavé články