úterý, 17. 09. 2024
GLOSA: Strašák Vindahl. Měl by ho Friis za jeho kiksy posadit na lavičku?

GLOSA: Strašák Vindahl. Měl by ho Friis za jeho kiksy posadit na lavičku?

Je neochvějnou jedničkou. Mužem, co každý zápas dokáže chytit něco navíc, na startu sezony se ale na něj valí i dost kritiky. Výkony Petera Vindahla totiž mají jedno zásadní mínus. Hraje si s ohněm a ten jeho Spartu už několikrát nepříjemně spálil. 


  • autor: Ondřej Popper
  • , vydáno: 10. 08. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia

Naposledy v úterý, kdy Letenští rozehráli třetí předkolo Champions League. Právě po Vindahlově kiksu kopali hráči FCSB roh, z něhož vstřelili první gól utkání, podobných zaváhání má navíc dánský brankář na hrbu už nějak moc. O místo mezi tyčemi se ale bát nejspíš nemusí. Plnohodnotná náhrada za něj totiž na lavičce není a trenér Lars Friis to dobře ví. Navíc i on má máslo na hlavě. 

Libero. Dřív nepostradatelný člen sestavy, dnes už dávno vyhynulý druh. Coby hráč operující za stopery byl pojítkem mezi obranou a gólmanem, jako takový často hasil požáry na poslední možnou chvíli. V první řadě se ale staral o rozehrávku. To on zakládal útoky z hloubi pole, to on vytesával do kamene výstavbu hry.

Fotbalový vývoj však tenhle post uvrhl v zapomnění. Respektive neuvrhl, povinnosti libera přenechal ale brankářům. Už dávno tedy neplatí, že jim stačí dobře chytat, kromě skvělých reflexů musí mít i obstojnou hru nohama. Zvlášť Manuel Neuer pozvedl tuhle záležitost na nejvyšší level, spousta jeho kolegů by se ale o rozehrávku pokoušet snad ani neměla. Jedním takovým je bohužel i Vindahl. Předvedl to proti FCSB i předkolo předtím proti Shamrocku Rovers, de facto tím ale jen navázal na uplynulou sezonu. Podobných zaváhání má totiž na kontě už víc než dost. A není vůbec podstatné, zda z toho zrovna padne gól či nikoliv.

Ozývají se i experti


V rozhovoru pro eFotbal za to dánského gólmana ostatně sepsul i jindy klidný internacionál Václav Němeček. “Vážně nejsem příznivcem obehráváním míče přes gólmana, zvlášť když to ti dotyční evidentně neumí. Těch chyb ze strany Vindahla je navíc už x! Vůbec nechápu, jak je možné, že se to furt opakuje. Dá nahrávku naslepo přes vápno a je z toho obrovská šance soupeře. Z ní roh, po kterém padne první gól… Samozřejmě rozumím tomu, proč se dneska přes brankáře tolik hraje, že je lepší míč vzadu podržet než ho pak horko těžko dostávat zpátky. Když ale tu situaci pod kontrolou nemám a zjevně to neumím, nemůžu se snažit nahrávat pořád, pokoušet se o to za každou cenu! Vindahl je brankář, co dokáže chytit věci navíc, tímhle ale škodí celému týmu. Dostává ho pod zbytečný tlak a opakuje se to zápas co zápas,“ rozzlobil se slavný internacionál.

Ani on si ale nemyslí, že by za to Friis posadil Vindahla na lavičku. “Jeho pozici ty kiksy neohrozí, trenéři po něm totiž rozehrávku evidentně chtějí. I kdyby z ní dostal za zápas tři góly, pokoušel by se o ni furt. Ještě by mu řekli, jak je to super,“ rýpnul si do lodivodů Letenských a svým způsobem má nejspíš pravdu.

Pomoci si brankářem při rozehrávce totiž k modernímu fotbalu zkrátka patří, navíc je tu ještě jedna zásadní věc. Vindahl má ve Spartě přímo výsostné postavení. I když za něj skotský Celtic Glasgow nabízel skoro 250 milionů korun, Letenští o jeho odchodu nechtěli ani slyšet a není těžké vytušit pryč. Za sympatického seveřana nemají adekvátní náhradu. Zatímco Slavia má tenhle post nabitý Jindřichem Staňkem, Antonínem Kinským, Alešem Mandousem a Ondřejem Kolářem, ve Sparta zeje za Vindhalem velká díra. Dvojkou týmu je Vojtěch Vorel, který šanci dostává jen v MOL Cupu, v lize odchytal za Spartu všeho všudy dva zápasy.

Našel by tak Friis odvahu poslat ho do brány?

Blbost, nebo super krok? Trenér Arsenalu najal zloděje, kteří cíleně okradli hráče

další zajímavé články