neděle, 08. 09. 2024
Olympijské hry v Paříži: 12 týmů bojuje o zlato v ženském fotbale

Olympijské hry v Paříži: 12 týmů bojuje o zlato v ženském fotbale

Ve čtvrtek začíná ženský fotbalový turnaj na olympijských hrách v Paříži, kde se 12 týmů utká o zlatou medaili. 


  • autor: Ivo Beroun
  • , vydáno: 24. 07. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Turnajový formát ženského fotbalu na olympijských hrách je náročný, protože týmy odehrají zápas každé tři dny. Ti, kteří postoupí do bojů o zlato a bronz, absolvují během 17 dnů šest zápasů s osmnáctičlenným kádrem, včetně dvou brankářek. Tato intenzita přináší otázky ohledně budoucnosti fotbalu na olympijských hrách, zejména s ohledem na zdraví hráček, které nemají věková omezení jako jejich mužští kolegové.

Klíčové otázky turnaje:

Kanada: Podaří se jim znovu objevit houževnatost, která je vedla k zisku prvního velkého titulu v Tokiu

Španělsko: Může pokračovat v nadvládě a vyhrát třetí turnaj během 12 měsíců?

Spojené státy: Jak si povedou pod vedením nové trenérky Emmy Hayesové?

Favorité:

Španělsko: Tento tým má dobré předpoklady, aby bojoval o nejcennější kov. Většinu týmu tvoří hráčky, které před rokem získaly Světový pohár. Od té doby Španělsko posílilo a vyhrálo úvodní ročník Ligy národů, čímž si zajistilo automatickou kvalifikaci na mistrovství Evropy v příštím roce.

Francie: Jako hostitelský tým a trvale jeden z nejlepších týmů v Evropě má Francie kvalitu na to, aby byla výzvou pro soupeře. Tým Hervého Renarda má mnoho talentů, uvidíme jak se předvedou před domácím publikem na vrcholném turnaji. 

Spojené státy: Čtyřnásobní držitelé zlatých medailí mají za sebou slavnou olympijskou historii, i když v posledních dvou ročnících neuspěli. Po vypadnutí z posledního mistrovství světa mají teď novou motivaci. Emma Hayesová se ujala kormidla před osmi týdny. Tým působí mladistvým dojmem s hráčkami jako Jaedyn Shawová, Sophia Smithová a Trinity Rodmanová.

Sparťanky vyhrály první přípravný zápas. V Tlučné porazily Plzeň 3:0

 Olympijský fotbal zůstává jedním z nejrespektovanějších turnajů v ženské hře a přípravy na něj jsou v plném proudu. Všichni zúčastnění sní o tom, že se 10. srpna v Paříži dostanou do finále a na krk si pověsí zlatou medaili. Tento turnaj slibuje napínavé zápasy a vyrovnanou soutěž, která určí nejlepší ženský fotbalový tým světa.

 

další zajímavé články