neděle, 08. 09. 2024
Úspěšný den pro české atlety na ME v Banské Bystrici. Domu putují tři zlaté a dvě stříbrné medaile

Úspěšný den pro české atlety na ME v Banské Bystrici. Domu putují tři zlaté a dvě stříbrné medaile

Česká výprava zakončila Mistrovství Evropy do 17 let velmi úspěšně. V průběhu závěrečného bloku získali čeští atleti tři zlaté a dvě stříbrné medaile. Těsně pod bednou skončila tyčkařka Nicole Krutilová.  


  • autor: Klára Krčilová
  • , vydáno: 22. 07. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Největší očekávání měli čeští fanoušci u obou finálových běhů na 400 metrů překážek. Atletka Nina Radová byla jednou z kandidátek na nejvyšší umístění. Na stadionu v Banské Bystrici svou formu jednoznačně potvrdila. Za osmou překážkou ještě zašlapovala podobně jako její dvě nejbližší pronásledovatelky, ale závěr byl v jasné režii české atletky. Radová zvítězila v novém rekordu šampionátu 58.00. Vylepšila tak předešlé maximum Britky Ophely Pye z loňského ME v Jeruzalémě o devět setin.

Svou účast na olympiádě pořád nechápu, říká nejlepší česká čtvrtkařka od dob Fuchsové, které ještě nebylo ani 20 let

Na úspěch Niny Radové navázali ve finále čtvrtky překážek Michal Rada s Markem Váňou. Oba dva patří mezi favority této disciplíny. Michal Rada bezkonkurenčně proběhl dráhou v novém evropském rekordu 49.42. Kontinentální historické maximum Španěla Aleixe Porrase vylepšil o neuvěřitelných 96 setin, jak uvádí Český atletický svaz. Celkově se Michal Rada v historických tabulkách posunul na páté místo. Pro stříbro si v závodě na 400 metrů překážek doběhl Marek Váňa a dokonal tak českou suverenitu. Posunul své osobní maximum na 51.12.  

Půlkařka Adéla Holubová všem ukázala svou taktickou vyzrálost, když se v závodě zařadila hned za svou největší soupeřku z Velké Británie. Britka Shaikira King se chopila závodního tempa. Svěřenkyně Petra Bahenského se rozhodla nastoupit v posledních 250 metrech před cílem. Holubová proběhla cílovou čárou v novém rekordu šampionátu v čase 2:04.23. Vylepšila si tak o 61 setin šest let staré maximum.  

Ve finále závodu na 2000 metrů se postavili na start Adam Červinka a Dan Kačur. Po celou dobu závodu nebylo tempo zvlášť výrazné. Dvě kola před cílem nastoupil Španěl Marti Torregrossa a Červinka se ho snažil stíhat. Naopak druhý český atlet Kačur se začal značně propadat. V závěru posledního kola nastoupil Červinka a strhl souboj se Španělem Bakrem el Asrim, který se nakonec stal evropských šampionem. Červinka si doběhl pro stříbrnou medaili. 

Těsně pod bednou skončil na Diamantové lize Jan Štefela. Výškař si z Londýna odváží čtvrté místo 

Tyčkařka Nicole Krutilová bohužel obsadila nepopulární čtvrté místo, když nestačila na soupeřku z Řecka, která zdolala 420 cm se slušnou rezervou.  

 

další zajímavé články