pátek, 18. 10. 2024
Těsně pod bednou skončil na Diamantové lize Jan Štefela. Výškař si z Londýna odváží čtvrté místo

Těsně pod bednou skončil na Diamantové lize Jan Štefela. Výškař si z Londýna odváží čtvrté místo

Výškař Jan Štefela byl jediným českým reprezentantem na Diamantové lize v Londýně. Po nepříliš vydařeném vstupu do sezóny v Monaku, kde se českému atletovi skoky vůbec nevydařily, ho v britské metropoli čekal o mnoho úspěšnější den. 


  • autor: Klára Krčilová
  • , vydáno: 21. 07. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Svěřenec Jaroslava Báby zdolal základní výšku 214 cm hned napoprvé. Pokračoval dále na výšku 218 cm, ke které už potřeboval český atlet dva pokusy. Výšku 222 cm však překonal opět úspěšně napoprvé. Štefela nakonec skončil na výšce 226 cm, která byla nad jeho síly a v celkovém pořadí obsadil čtvrté místo. Vítězem této disciplíny se stal Novozélanďan Hamish Kerr, který prošel celou soutěží naprosto čistě až na 230 centimetrů.  

Svou účast na olympiádě pořád nechápu, říká nejlepší česká čtvrtkařka od dob Fuchsové, které ještě nebylo ani 20 let

Jedinečné výkony padaly hlavně na dráze. Femke Bol, které přesně před týdnem zaběhla nový evropský rekord na 400 metrů překážek ve švýcarském La Chaux-de-Fonds, potvrdila svou formu i v Londýně. S časem 51.30 se stala královnou nového rekordu mítinku. Jedná se o její druhý nejhodnotnější kariérní čas na této distanci. Pro Femke Bol to byl poslední start před olympiádou v Paříži.  

Na mítinku v Londýně zářily i domácí hvězdy. Všemi očekávaný sprinter Matthew Hudson-Smithe potěšil domácí publikum překonáním evropského rekordu na 400 metrů. Vlastní zápis z mítinku Diamantové ligy v Oslu z letošního roku si vylepšil o 33 setin a poprvé ve své kariéře zaběhl 400 metrů pod 44 vteřin. 

V závodě na 800 metrů žen jasně zářily domácí atletky, které obsadily první tři místa. Pozici vedoucí ženy tabulek jasně potvrdila Keely Hodgkinsonová s časem 1:54.61, stala se tak teprve osmou ženou v historii, která dokázala zaběhnout osmistovku pod 1:55, jak uvádí Český atletický svaz.  

Shelly-Ann Fraser-Pryce odstoupila ze závodu na 100 m. Startovat bude až v Paříži

Posledním a velmi očekávaným startem byl start hvězdného Noaha Lylese na stometrové vzdálenosti. Přesto, že americkému sprinterovi nevyšel start, zaběhl svůj nový osobní rekord 9.81 a dostal se tak na první místo. Vylepšil si tak čas z loňského mistrovství světa o dvě setiny. Americké barvy se radovaly i na dvoustovce žen, kde zvítězila vedoucí žena letošních tabulek Gabrielle Thomasová.  

 

další zajímavé články