pátek, 18. 10. 2024
Neuvěřitelný Pogačar! Pátá etapová výhra a naprostá dominance

Neuvěřitelný Pogačar! Pátá etapová výhra a naprostá dominance

Slovinský cyklista Tadej Pogačar vyhrál předposlední 20. etapu Tour de France a dokázal, že v letošní sezoně nemá absolutně žádnou konkurenci. Před nedělní časovkou je téměř jisté, že celkové prvenství získá on. 


  • autor: David Hebi
  • , vydáno: 21. 07. 2024
  • , zdroj fotky: Charly Lopez / A.S.O.

 

Pogačar zdolal svého největšího rivala Vingegaarda v závěru 132,8 km dlouhé etapy z Nice na Col de Couillole, kdy Dánovi nastoupil zhruba 150 metrů před cílem. Mnozí to považovali až za zešměšnění Dána, ale ten jakoby závod o prvenství v etapě vzdal. 

Pogačarův náskok v průběžném pořadí se zvýšil už na 5:14 minuty. Pokud se nestane něco naprosto nečekaného, triumf bude jeho.

Po květnové výhře na Giru d'Italia tak Pogačar s největší pravděpodobností ovládne i legendární franczouský závod, což se v jedné sezoně podařilo naposledy Italovi Marcu Pantanimu v roce 1998.

O zaslouženosti nemůže být řeč, pět etapových vítězství hovoří samo za sebe. "Pět etap je víc než dost. I jedna by byla dost. Jen žlutý dres by stačil. Ale je to, jak to je, v cyklistice se nebrzdí," řekl slovinský cyklista. "Kdybyste mi řekli před Tour, že to takhle dopadne, nevěřil bych vám. Je to jako z jiného světa. Jsem moc šťastný."

 

V neděli 111. ročník Tour uzavře časovka z Monaka do Nice, která letos v programu nahradila kvůli přípravám na olympijské hry v Paříži tradiční sprinterský dojezd na bulváru Champ-Élysées. Tam už se na celkové pořadí neútočilo.

"Už jen jeden den. Myslím, že si to užiju i zítra. Hlavně to zvládnout v bezpečí," přál silídr stáje UAE Emirates.

 

 

další zajímavé články