pátek, 20. 09. 2024
Messi s Argentinou obhájil titul na Copa America. Třetí skončila Uruguay

Messi s Argentinou obhájil titul na Copa America. Třetí skončila Uruguay

Fotbalová reprezentace Argentiny má za sebou velmi úspěšné tříleté období, které nyní završila obhajobou titulu na turnaji Copa America.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 15. 07. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Lionel Messi poprvé zvedl nad hlavu reprezentační trofej v roce 2021, kdy jeho Argentina porazila v Brazílii domácí Kanárky 1:0. Od té doby se s tituly argentinského národního týmu roztrhl pytel. Vyhrála také další velký turnaj v Kataru, kterým byl světový šampionát.

Evropa zná svého šampiona. Počtvrté v historii vyhrálo Španělsko

Nyní se na další, tentokrát rozšířené Copě o týmy ze Severní a Střední Ameriky, dočkala Argentina dalšího triumfu. Ve finálovém duelu s Kolumbií muselo o vítězi rozhodnout až prodloužení. V něm se dostal míč na Lautara Martíneze, a útočník Interu Milán jedinou trefou rozhodl o další trofeji pro svoji zemi.

Osminásobný držitel Zlatého míče Lionel Messi tak opět rozšířil svůj výčet úspěchů. Kaňkou pro něj může být zranění, pro které byl v 66. minutě vystřídán Nicolasem Gonzalezem z Fiorentiny. Otázkou zůstává, jak to bude s dalším pokračováním sedmatřicetiletého útočníka v reprezentaci.

Třetí skončila Uruguay

O den dříve se rozhodovalo také o bronzové medaili. Tuto bitvu obstarala Uruguay s Kanadou, což byl jediný zástupce Severní Ameriky mezi nejlepší čtyřkou. Kanaďané nakonec ovšem medaili nevybojovali.

Klíčovou roli sehrál nejlepší střelec v historii uruguayské reprezentace Luis Suaréz. Jeho tým vedl po brance Bentancura 0:1, Kanada ovšem po trefách Koného a Davida otočila nepříznivý vývoj. Pak ale přišla druhá nastavená minuta druhé půle a velká chvíle uruguyaského kanonýra, jenž znovu prokázal zabijácký instinkt a zápas poslal do prodloužení.

V něm se diváci rozuzlení nedočkali, a tak o majiteli bronzové medaile rozhodovaly pokutové kopy. A zatímco Uruguay v nich byla stoprocentní, z řad Kanady selhali Kone s Daviesem. Třetí místo tak nakonec uzmula jihoamerická země.

další zajímavé články