neděle, 08. 09. 2024
Australanka Jessica Hull prolomila světový rekord. Stala se nejrychlejší běžkyní na 2000 metrů

Australanka Jessica Hull prolomila světový rekord. Stala se nejrychlejší běžkyní na 2000 metrů

Poté co se Australanka Jessica Hullová stala pátou nejrychlejší běžkyní na 1500, potvrdila svou formu i na vzdálenost 2000 metrů. Na Herculis EBS Wanda Diamond Legue v Monaku vytvořila světový rekord 5:19. Překonala tak předchozí rekord 5:21. 


  • autor: Klára Krčilová
  • , vydáno: 14. 07. 2024
  • , zdroj fotky: worldathletics

Hullová následovala vodičku Heather MacLeanovou až po dobu kdy Američanka opustila trať. Atletka z Austrálie neztrácela své tempo a pokračovala ve skvělém čase. Hullová se při výjezdu ze závěrečné zatáčky řítila dál od světel a protnula cílovou čáru v čase 5:19,70 a překonala tak téměř o dvě sekundy předchozí světový rekord, jak uvádí Diamond League.  

Může být v ohrožení více než 70 let starý zlatý hattrick Zátopka? Nizozemka Hassan má velmi smělé plány

Legendární atletický komentátor David Culbert na sociálních sítích napsal: “Jessica Hullová za poslední týden připisovala nejrůznější knihy rekordů, nebyl to jen světový rekord na 2000 m v Monaku. Je to skvělá statistika tím, že je to 100 let od prvního světového rekordu Austrálie.” 

Mahučichová pokořila jeden z nejstarších světových rekordů v atletice!

Sedmadvacetiletá Australanka vytvořila i národní rekord v běhu na 1500 m na Eugene Diamond League a díky tomu se stala nejrychlejší běžkyní v historii. Atletka Hullová při svém posledním olympijském debutu v Tokiu skončila jedenáctá ve finále na 1500 m. Do letošního turnaje vstupuje jako adeptka na medailové umístění.  

Patnáct mužů a 13 žen. Česká atletická nominace pro srpnové olympijské hry pod Eiffelovkou už je známá...

 

další zajímavé články