neděle, 08. 09. 2024
Mahučichová pokořila jeden z nejstarších světových rekordů v atletice!

Mahučichová pokořila jeden z nejstarších světových rekordů v atletice!

Dvaadvacetiletá Ukrajinka Jaroslava Mahučichová se zapsala do historie! Po sedmatřiceti letech pokořila jeden z nejstarších světových rekordů v atletických tabulkách.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 08. 07. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Ukrajinská výškařka přepsala světový rekord, který po dobu 37 let držela Bulharka Stefka
Kostadinovová. Na Diamantové lize v Paříži ho rodačka z Dnipra překonala výkonem 210 centimetrů.

Mahučichová předtím zdolala nadvakrát postupně výšky 201, 203 a 207 cm. Na překonání rekordu jí pak stačil jeden jediný pokus. Pro úřadující mistryni světa i Evropy se tak samozřejmě jedná také o vylepšené osobní maximum, které měla doteď o čtyři centimetry nižší.

Zlato z Olympijských her jí ve sbírce zatím chybí

Na svůj výkon z hlavního města země Galského kohouta pak bude chtít navázat také na Olympijských hrách, které hostí rovněž Francie. Právě zlato pod pěti kruhy jí jako jediné chybí do sbírky. V pouhých dvaadvaceti letech už získala také tituly na halovém mistrovství světa i Evropy.

Naposledy brala na Olympijských hrách v Tokiu bronz, letos se jí však daří a i před zdoláním rekordu to byla právě ona, kdo držel výkonem 204 cm letošní tabulky. I díky svému triumfu se tak ještě více pasovala do role hlavní kandidátky na zisk olympijského zlata.

Tyson Fury: Usyk ode mě dostal největší nakládačku své kariéry. Odveta je jen formalitou

Metu 201 cm překonala Australanka Nicola Olyslagersová. Ta právě v Tokiu skončila před Mahučichovou na druhém místě za vítěznou Ruskou Marijou Lasickeneovou, a i letos by měla patřit k největším soupeřkám ukrajinské tyčkařky. Tu už o zlato v tomto připravila na halovém mistrovství světa, které hostilo Glasgow.

 

další zajímavé články