neděle, 08. 09. 2024
Španělé poznají finálového vyzyvatele

Španělé poznají finálového vyzyvatele

Již za pár hodin pozná Španělská fotbalová reprezentace jméno soupeře pro vyvrcholení evropského šampionátu.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 10. 07. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Ve středu večer se tak dozví, kdo se týmu z Pyrenejského poloostrova postaví v zápase o zlato. Budou se z postupu radovat Oranjes, nebo se i tentokrát přikloní štěstěna na stranu nepříliš dobře hrající Anglie?

Zatímco Nizozemsko už jednou poznalo, jaké to je zvednout nad hlavu trofej pro evropské šampiony, Albion na titul mistra Evropy stále čeká. Nejblíže byl na posledním Euru, kde výběr Garetha Southgatea dokráčel až do finále. Tam však prohrál na penalty s Itálií.

Anglii se vyplácí sázka na pragmatismus

Kouč Anglie sází i letos na pragmatický fotbal a zatím mu to přináší ovoce, byť málem balil se svým týmem kufry už po osmifinále se Slovenskem. Porážku však v nastavení odmítl záložník Realu Madrid Jude Bellingham a Anglie pak gólem Kanea rozhodlo o svém triumfu.

I ve čtvrtfinále musel Albion absolvovat třicetiminutové nastavení. Švýcaři po trefě Embola vedli 1:0, to jim však nevydrželo dlouho a po pár minutách poslal duel do prodloužení Bukayo Saka. Ani po 120 minutách nebylo rozhodnuto o postupujícím, a tak přišla na řadu penaltová loterie. V ní jako jediný selhal Švýcar Akanji a Anglie šla dál.

Nizozemsko svůj jediný titul získalo v roce 1988, kdy si výběr trenéra Rinuse Michelse vyšlápl ve finále na Sovětský svaz, jenž zdolal 2:0. Od té doby se Tulipánům nepodařilo projít dále než do semifinále, a tak budou v bitvě s Anglií chtít zlomit toto prokletí.

Rýsuje se skandál? Semifinále EURO odpíská zkorumpovaný rozhodčí

Oranjes se zatím na turnaji prezentují slušným fotbalem, byť skončili ve skupině až na třetí příčce za Rakouskem a Francií. Díky tomu se však dostalo do snažší části pavouka, a po výhrách nad Rumunskem a Tureckem klepe na bránu s nápisem finále.

Kdo se nakonec postaví Španělům je otevřené. Zápas začíná 10. července ve 21 hodin. Řídit ho bude kontroverzní sudí Felix Zwayer.

 

 

další zajímavé články