neděle, 06. 10. 2024
Jeník součásti hráčské výměny klubů z NHL

Jeník součásti hráčské výměny klubů z NHL

Třiadvacetiletý český forvard Jan Jeník změní od nového ročníku dres. Nymburský odchovanec bude i nadále působit v kanadsko-americké NHL, když se stal součástí hráčského trejdu za Jegora Sokolova.


  • autor: Jiří Zubík
  • , vydáno: 08. 07. 2024
  • , zdroj fotky: profimedia.cz

Po stěhování klubu z Arizony do Salt Lake City mění klub i název. Nově bude vystupovat pod jménem Utah HC. Premiérový start si v něm už však nepřipíše český útočník Jan Jeník, jenž byl vyměněn za o rok staršího ruského forvarda Jegora Sokolova z Ottawy.

Právě v klubu z hlavního města Kanady bude Jeník nově působit. S Arizonou měl loni Jeník dvoucestný kontrakt, díky kterému měl z NHL příjem 775 tisíc dolarů. Ten však v případě působení na farmě klesl 100 tisíc dolarů.

Za Arizonu naskočil český útočník v průběhu čtyř ročníků ke dvaadvaceti duelům, během nichž zapsal statistiku 4 branka a 2 asistence. V AHL si v uplynulé sezoně připsal 57 startů včetně dvou v play-off, ve kterých nasbíral bilanci 16+20.

První ženská trenérka v NHL! K razantnímu kroku zavelel Seattle

Na Jeníka ukázala Arizona v roce 2018 ve třetím kole draftu, kdy byl vybrán na 65. místě. Debut v nejslavnější světové soutěži si odbyl v sezoně 2020/2021, a vletěl do ní jako velká voda. Během dvou utkání zaznamenal dvě branky.

Sokolov na tom zatím není v NHL o moc lépe. Za Ottawu zatím naskočil ke 13 zápasům, v nichž měl na kontě dva body. Celý minulý ročník strávil v AHL, kde naskakoval za celek Belleville.

V AHL Jeník celkově odehrál v základní části 165 zápasů, během nichž zapsal 120 bodů za 46 gólů a 74 přihrávek. Nastoupil i k pěti zápasů vyřazovacích bojů, ve kterým se trefil jedenkrát a přidal dvě asistence. Ještě předtím hrál v šestnácti případech za extraligový Liberec, za který zaznamenal dvě asistence.

další zajímavé články